ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφώνησαν επί της αρχής Τρόικα και κυβέρνηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Προς ανακούφιση των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια, φαίνεται πως οδεύει η κυβέρνηση, καθώς συμφωνία επί της αρχής ως προς το σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων επήλθε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία επί του αρχικού κειμένου εργασίας, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν:

-Την αποστολή πρόσθετων στοιχείων που ζήτησε η τρόικα από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας αναφορικά με τις οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι το σχέδιο θα καλύπτει το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών.

-Την κατάρτιση νομοσχεδίου το οποίο επίσης θα αποσταλεί στην τρόικα για παρατηρήσεις πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το σχέδιο προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με δόσεις που φθάνουν έως και τους 120 μήνες και αντίστοιχη ρύθμιση για το τυχόν υπόλοιπο των προσαυξήσεων που δεν έχει διαγραφεί, καταβολή των οφειλών προς τους εργαζόμενους σε 12 μήνες, αλλά και φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες.

Περιορίζονται τα δικαστήρια

Η νομοθετική πρόταση του υπουργείου αποδεσμεύει τα σχέδια εξυγίανσης των επιχειρήσεων από τα δικαστήρια, ο ρόλος των οποίων περιορίζεται στην έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, δηλαδή των διοικήσεων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Η πρόταση προβλέπει ουσιαστικά τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Οι επιχειρηματίες που έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τους πιστωτές μπορούν να κάνουν αίτηση στο Δικαστήριο για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του νόμου. Η αίτηση θα πρέπει να συζητηθεί εντός διμήνου από την υποβολή της και το Δικαστήριο θα πρέπει εντός μηνός από τη συζήτηση, να αποδεχθεί την αίτηση και να εκδόσει την απόφαση.

Με την δημοσίευση της απόφασης που κάνει αποδεκτή την αίτηση, προβλέπεται η αναδιάρθρωση των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους εργαζόμενους με τον εξής τρόπο:

• Διαγραφή των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία θα εκτείνεται στο ίδιο ποσοστό διαγραφής, που καθορίζεται για τους συναινούντες στη συμφωνία ρύθμισης πιστωτές.

• Εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης προς την Εφορία και τους Ασφαλιστικούς Φορείας, όπως αυτές είχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις εντός του διαστήματος αποπληρωμής που καθορίζεται για τους συναινούντες στη συμφωνία ρύθμισης πιστωτλες. Η εξόφληση δεν μπορεί να εκτείνεται σε περίοδο άνω των 10 ετών, ενώ η ίδια περίοδος αποπληρωμής ισχύει για το μη διαγραφέν τμήμα των προσαυξήσεων και των προστίμων.

• Εξόφληση του οφειλόμενου στους εργαζόμενους χρέους σε 12 μήνες.

Για τις επιχειρήσεις και τους μετόχους τους, η ρύθμιση, εκτός από τη δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης, συνεπάγεται την αναστολή της ποινικής δίωξης, των πλημμελλημάτων της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής, την αναστολή των πάσης φύσεων διοικητικών μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων η δίωξη των οποίων αναστέλλεται, καθώς και την άρση της απαγόρευσης ή του κωλύματος της έκδοσης επιταγών.