ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα… μυστικά του πορτοκαλιού από το χωράφι μέχρι το ράφι (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εκπομπή της ΕΡΤ «Από το χωράφι στο ράφι» επισκέφτηκε παραγωγούς και κτήματα στο Άργος και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για το ξεχωριστό αυτό προϊόν της ελληνικής παραγωγής.

Έμαθαν για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται το πολλαπλασιαστικό φυτικό υλικό, αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτεί το δέντρο, προκειμένου να παράξει πολλά, ποιοτικά και εύγευστα πορτοκάλια.

Συμμετείχαν, επίσης, στη συγκομιδή των καρπών και ακολούθησαν τη διαδρομή τους προς τις μονάδες τυποποίησης. Εκεί, παρακολούθησαν τη διαδικασία πλύσης, διαλογής, ταξινόμησης και συσκευασίας τους και στη συνέχεια τα κατευόδωσαν στο δρόμο για τους πάγκους, αλλά και τα ράφια του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη, μια και το μεγαλύτερο ποσοστό της τοπικής παραγωγής εξάγεται.

Καθώς, όμως, το πορτοκάλι αποτελεί πρώτη ύλη και για την παραγωγή χυμού, συνόδευσαν στη μονάδα χυμοποίησης τους καρπούς εκείνους, που λόγω μικρού μεγέθους τους απορρίπτει το εμπόριο.

Είδαν πως γίνεται η παραλαβή και η σύνθλιψή τους, προκειμένου να βγει το συμπύκνωμα του χυμού και ενημερώθηκαν από τους ειδικούς για τις συνθήκες στις οποίες διατηρείται το παχύρρευστο συμπύκνωμα, το πώς γίνεται η παστερίωσή του και πώς εν τέλει τοποθετείται μέσα στις γνωστές τετραπάκ συσκευασίες, που τον συναντάμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ