ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρελά και τα παράλογα των φορολογικών δηλώσεων του 2014

Γράφει ο φοροτεχνικός Ιωάννης Σταματόπουλος

eloikon

 

www.elloikon.gr

 

Εχθές 14/07/2014 έκλεισε και για φέτος η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις 2014. Πολλά τα προβλήματα και αυτής της χρονιάς με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λογιστών στο Σύνταγμα σήμερα 15/07/2014 καθώς είναι αρκετοί οι συνάδελφοι οι οποίοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα βαριά πρόστιμα για τους φορολογούμενους. Από τη μια πλευρά το υπουργείο επικαλείται την γνωστή συνήθεια της τελευταίας στιγμής των Ελλήνων και από την άλλη κάτι αντίστοιχο κάνουν και οι φοροτεχνικοί επικαλούμενοι τα παρακάτω:

  • Η εφαρμογή των φορολογικών δηλώσεων θα έπρεπε να παραμείνει ανοικτή πέντε μήνες από 01/02/2014 έως και 30/06/2014 και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την λήξη της προθεσμίας (παράγραφος 1 του άρθρου 62 του νόμου 2238/1994). Η εφαρμογή όμως άνοιξε 20/03/2014 άρα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε να παραμείνει ανοικτή έως και 21/08/2014 νωρίς το πρωί (πριν την έναρξη ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών). Αντί αυτού έκλεισε 14/07/2014 στις 24:00 πάνω από έναν μήνα νωρίτερα.
  • Ανεξήγητος βέβαια παραμένει και ο λόγος για τον οποίο αντί να κλείσει η εφαρμογή νωρίς το πρωί της 15/07 φέτος για πρώτη φορά πολλοί συνάδελφοι έμειναν έκπληκτοι μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους βλέποντας το μήνυμα Error 404- – Not Found στην εφαρμογή των φορολογικών δηλώσεων στις 24:00.
  •   Η εφαρμογή για τις εμπρόθεσμες τροποποιητικές και συμπληρωματικές δηλώσεις παρέμεινε ανοικτή μόνο για επτά ημέρες. Το πώς θα προλάβαιναν οι λογιστές να στείλουν όλες τις τροποποιήσεις μέσα σε μία μόνο εβδομάδα και μάλιστα όταν η εβδομάδα αυτή είναι επιβαρυμένη με πόσες άλλες υποχρεώσεις καθώς και με τις τελευταίες από τις αρχικές δηλώσεις εισοδήματος είναι δικό τους πρόβλημα όπως φαίνεται.
  • Όπως κάθε άλλη χρονιά βέβαια έτσι και φέτος μέχρι τον Μάιο συνεχιζόταν η έκδοση αποφάσεων και διευκρινιστικών. Άρα όσοι φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλλουν δήλωση πριν από τις τελευταίες αποφάσεις ή διευκρινιστικές είναι λογικό να χρειάζεται να υποβάλλουν τροποποιητική με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Το σύστημα βέβαια εκτός από τις συνεχείς διακοπές καθ’ ­­όλο το διάστημα κατά το οποίο ήταν ανοικτό αντιμετώπιζε προβλήματα για τουλάχιστον τρεις ώρες και την τελευταία ημέρα προθεσμίας των δηλώσεων.
  • Φέτος για πρώτη χρονιά οι βεβαιώσεις αποδοχών ήταν ήδη ανηρτημένες στο σύστημα. Τι γίνεται όμως αν οι αποδοχές αυτές ήθελαν διόρθωση? Έπρεπε να επικοινωνήσει ο φορολογούμενος είτε με τον δημόσιο φορέα είτε με την εταιρεία ώστε να προβεί το αντίστοιχο λογιστήριο στην αλλαγή των αποδοχών και μετά να εμφανιστούν οι σωστές αποδοχές στο taxis. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέρες.
  • Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες ανέβαζαν τόκους στο taxis και πολλές φορές οι έγραφες βεβαιώσεις τόκων των τραπεζών δεν συμφωνούσαν με τα αρχεία που είχαν ανεβάσει οι ίδιες στο σύστημα και ειδικά οι παρακρατηθέντες φόροι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ εχθές εξέπνεε η προθεσμία και για τα Ε9 και για τις φορολογικές δηλώσεις μόνο η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις έκλεισε ενώ για το Ε9 λειτουργεί κανονικά.