ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Ελλάδα! Αποκαλυπτική έρευνα!

Μπορεί το ποσοστό ανεργίας στη χώρα να είναι το δεύτερο ψηλότερο στην Ευρώπη, ωστόσο εταιρείες και επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε -κυρίως- τεχνικής φύσεως επαγγέλματα.

Οι τεχνίτες, οι ηλεκτρολόγοι, οι οδηγοί και οι επόπτες μονάδων σκυροδέματος αποτελούν τις ειδικότητες με την μεγαλύτερη έλλειψη.

Το 2023 οι εργοδότες ζήτησαν βοήθεια από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για την κάλυψη συνολικά 11.540 θέσεων εργασίας.

Απ’ αυτές 1.190 αφορούσαν στον τομέα εστίασης, 944 στη βιομηχανία τροφίμων, 405 τις μεταλλικές κατασκευές, 258 εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες και 209 τον τομέα της Υγείας.

Στον τομέα των κατασκευών συγκεκριμένα, η κατακόρυφη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο της οικονομικής κρίσης στέρησε της εταιρείες του κλάδου από νέα εργατικά χέρια

Διαφορετική είναι η ρίζα του προβλήματος στον Κλάδο της Υγείας, αφού οι νοσηλευτές που αποφοιτούν από τις δημόσιες σχολές είναι πολύ λίγοι κάθε χρόνο, περίπου στα 800 άτομα.

Πως όμως εξηγούν οι ειδικοί ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 9% οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας;

Αρκετοί νέοι αν και άνεργοι επιλέγουν να απορρίψουν θέσεις εργασίας λόγω ιδιαίτερα χαμηλών μισθών και κακών συνθηκών εργασίας

Μερίδιο ευθύνης πάντως έχουν και επιχειρήσεις, με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat να τις κατατάσσουν στην τελευταία θέση της Ε.Ε., σε θέματα κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Για τους ειδικούς η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στη χώρα.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ