ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Οι τιμές ενέργειας θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα – Θα το δούμε τον Μάρτιο»

«Οι τιμές αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα σταθεροποιηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Θα έλεγα σε επίπεδα προ της κρίσης. Αυτό το μήνα, τουλάχιστον τον επόμενο, θα είμαστε σε επίπεδα προ της κρίσης», ανέφερε μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «PRIME» με τον Ηλία Σιακαντάρη, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ερωτηθείς για το ποια είναι η εκτίμησή του για την πορεία των τιμών στην ενέργεια.

Ως προς το αν οι τιμές φυσικού αερίου υποχωρούν, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών εντείνεται προς όφελος του καταναλωτή, επισήμανε:

«Παρατηρώ ότι έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές πέφτουν γιατί μεταφέρεται η πτώση των τιμών και η ένταση του ανταγωνισμού στα τιμολόγια του καταναλωτή. Θα το δούμε αυτό τον Μάρτιο.

Ένα μόνο με παραξενεύει -αλλά και με δικαιώνει με κάποιο τρόπο- είναι ότι έχουν ξεχυθεί οι πάροχοι να κάνουν διαφημίσεις λέγοντας όλοι ότι είναι πάρα πολύ φθηνοί, αλλά κανένας δεν λέει τις τιμές (…)

Αποδεικνύεται ότι το να φτιάξουμε το πράσινο τιμολόγιο που ξέρει ο καταναλωτής ήταν κατά τη γνώμη μου μια πάρα πολύ σωστή κίνηση για να μπορέσουμε να έχουμε γνώση του καταναλωτή. Η γνώση είναι δύναμη και οδηγεί σε ανταγωνισμό και καλύτερες τιμές (…)».

Mε δεδομένο ότι έχει τεθεί ψηλά ο πήχης για τις εταιρείες που θα αναλάβουν τους καθαρισμούς των δασών, με τζίρους πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στα τρία χρόνια, ερωτηθείς αν υπάρχουν αρκετές στην Ελλάδα για να καλύψουν τις ανάγκες 35.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασών, επισήμανε:

«Δυστυχώς τα δάση μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία και σε κάθε περίπτωση όλα σχεδόν τα δάση της Νοτίου Ελλάδος, που είναι και τα πιο ευάλωτα από τη Θεσσαλία και κάτω σε πιθανότητα πυρκαγιάς, δεν είναι σε διαχείριση εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν είναι σε διαχείριση ούτε τα δάση της Αττικής (…)

Ξεκινάμε πρώτα από διαχειριστικές μελέτες. Αναθέτουμε αυτές τις ημέρες για όλα τα πιλοτικά έργα τις διαχειριστικές στην Αττική ολόκληρη και άλλες περιοχές, Ηλεία, Βοιωτία κλπ. Και ταυτόχρονα φτιάχνουμε αυτό το καινούργιο σύστημα με το οποίο ένα μείγμα δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτών που ασχολούνται με το ξύλο ή τη βιομάζα θα ενωθούν και θα αναλαμβάνουν τη μακροχρόνια διαχείριση για 5, 10, 15 χρόνια (…)

Θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των εργατών. Εγώ υπολογίζω ότι έχουν περίπου κάθε χρόνο μπαίνουν στα δάση 4.000 4.500. Από πλευράς δασικών συνεταιρισμών για διαχείριση πρέπει να είναι τουλάχιστον 20.000 – 25.000 που να βάζουμε στα δάση μας για να έχουμε αξιόλογη διαχείριση.

Επίσης πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις σε καινούργια μηχανήματα. Όλο αυτό το σύστημα θα δημιουργηθεί μέσα από την ανάθεση σε αυτά τα υβριδικά σχήματα, μαζί και με επιδότηση της απόσυρσης της βιομάζας.

Η επιδότηση δεν αφορά το να αν θέλετε να ενισχυθεί η βιομηχανία του δάσους και να ενισχυθεί πολύ, αλλά να υπάρχουν δάση, να προστατευτούν τα δάση μας από τον ίδιο τους τον εαυτό, που είναι η υπερβάλλουσα βιομάζα που υπάρχει μέσα που είναι αμάζευτη εδώ και δεκαετίες.

(…) Στην τριετία δεν είναι μεγάλος τζίρος. Αν υπολογιστεί ότι εδώ ζητάμε από τις εταιρείες να κάνουν σοβαρές επενδύσεις».