ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

«Σχεδόν δέκα χρόνια μεταρρυθμίσεων και σκληρών μέτρων λιτότητας τελικά απέδωσαν καρπούς», για την Ελλάδα τονίζει μεταξύ άλλων η εφημερίδα Times του Λονδίνου σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν πως η χώρα μας «στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση», όπως χαρακτηριστικά έγραψε.

Μετά τις περιπέτειες της κρίσης χρέους και τα δύσκολα προγράμματα διάσωσης που συντάχθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαίους πιστωτές «τα πράγματα τώρα βελτιώνονται» και «η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επεσήμανε η βρετανική εφημερίδα σημειώνοντας παράλληλα πως τα τελευταία τρία χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιταχυνθεί.

Ετσι το 2021 ήταν 8,4%, το 2022, 5,9% και το 2023 2,2%. Η ανεργία με τη σειρά της έπεσε από το 27,2% που ήταν το 2013 στο 10%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί στο 7%. Εξίσου σημαντική, σύμφωνα πάντα με τους Times, είναι και η πορεία των ελληνικών ομολόγων. Τα τελευταία για περίπου μια δεκαετία βρίσκονταν στην χαμηλότερη κατηγορία αυτή των «junk», ενώ πρόσφατα τρεις, εκ των τεσσάρων, μεγάλων οίκων αξιολόγησης τα ανέβασαν στην επενδυτική βαθμίδα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή 19/4 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας το αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-.

Αναφορικά με τον τουρισμό οι Times επεσήμαναν ότι το 2023 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έφτασαν τα 32 εκατομμύρια. Πρόκειται για αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2022 σημείωσε με νόημα η εφημερίδα τονίζοντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά είναι ακόμη καλύτερες καθώς «δείχνουν» νέα επίδοση ρεκόρ.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την πρωτεύουσα καθώς όπως σημείωσε η εφημερίδα «η Αθήνα πλέον έχει γίνει προορισμός από μόνη της», και δεν αποτελεί μόνο σημείο διέλευσης για τα νησιά. Τα μουσεία της έχουν βελτιωθεί, ενώ τόσο τα εστιατόρια όσο και τα μπαρ της έχουν γίνει πιο εκλεπτυσμένα, υπογράμμισαν οι Times. Η αγορά ακινήτων Ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για την αγορά ακινήτων «η οποία κινείται δυνατά την τελευταία τριετία», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Ενώ τέλος αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών του κόσμου με τις περισσότερες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.