ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «συνεπές» κράτος χρωστάει 882 εκατ. ευρώ σε επιστροφή ΦΠΑ – Μέσος όρος αναμονής για την αποπληρωμή μόνο…298 ημέρες.

Υπόδειγμα, «καλοπληρωτή», είναι το ελληνικό κράτος και γι’αυτό άλλωστε ζητάει από τους πολίτες του να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού το ίδιο δίνει το … καλό παράδειγμα.

Μόλις 298 ημέρες θα πρέπει κάποιος κατά μέσο όρο να περιμένει, προκειμένου να του επιστραφεί το ΦΠΑ.

Αύξηση 16,65% σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα -παρά τις διακοπές του Αυγούστου- οι εκκρεμείς αιτήσεις για την πληρωμή επιστροφών ΦΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών 766 νέες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με τον συνολικό αριθμό των απλήρωτων αιτήσεων να διαμορφώνεται πλέον στις 5.367 αιτήσεις.

Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ ανήλθε στα 882 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα κατά 116 εκατ. ευρώ, λόγω των 766 νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Ενδεικτικώς οι νέες αυτές αιτήσεις αντιστοιχούν σε μέση επιστροφή ΦΠΑ ύψους 152 χιλ. ευρώ.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την αποπληρωμή των εκκρεμών επιστροφών ΦΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 298 ημέρες, ενώ 3.138 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχουν χρόνο αναμονής άνω των 90 ημερών.

Τέλος, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν ότι στο διάστημα 11 – 18 Αυγούστου διαγράφηκαν ή απορρίφθηκαν εμπρόθεσμα 443 αιτήσεις πληρωμών ΦΠΑ, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται από την αρχή του έτους σε 1.854 αιτήσεις.