ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς – Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια.

 Τα κριτήρια που θα ισχύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για να ενταχθεί στη ρύθμιση ένας δανειολήπτης θα είναι:

• Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ

• Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ

• Συνολικές καταθέσεις (συμπεριλαμβανομένων ομολόγων και μετοχών) αξίας έως 50.000 ευρώ

• Συνολική ακίνητη περιουσία που δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ

Η δόση που θα καταβάλλουν οι δανειολήπτες θα είναι μηδενική εάν είναι άνεργοι ή έχουν μηδενικό εισόδημα ενώ θα ανέρχεται στο 10% εάν έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Παράλληλα, οι σκέψεις είναι για όριο δόσης στο 20% εάν το εισόδημα είναι έως 50.000 ευρώ.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας, στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα ενταχθούν τουλάχιστον 40.000 δανειολήπτες που έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση για διαδικασία πλειστηριασμού. Το σχέδιο θα υποβληθεί στην ΕΚΤ, ενώ είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι θα γίνει δεκτό.

To σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «κούρεμα» 100.000 δανείων φυσικών προσώπων που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η διαχείριση θα γίνει από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ο οποίος θα συσταθεί στο επόμενο διάστημα. Ο φορέας θα αγοράσει με «έκπτωση» τα κόκκινα δάνεια των συγκεκριμένων δανειοληπτών, οι οποίοι από την πλευρά τους θα πληρώσουν σε αυτόν μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους. Η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα εξυπηρετηθεί το 80% αυτών των δανείων.

Όπως υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομίας, για τη διαχείριση των 100.000 «κόκκινων» δανείων απαιτούνται περί τα 3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να αντληθεί το ποσό από τα κεφάλαια του ΤΧΣ μετά από διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ και τη διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες

Η συγκεκριμένη διάταξη για να υλοποιηθεί εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί πάνω από ένα εξάμηνο, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς.