ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τώρα θέλουν να κόψουν και τις παροχές…σε είδος. Έτσι κι αλλιώς μισθοί δεν έμειναν, για να κοπούν.

Τι ενοχλεί, πάλι την Τρόικα.

τροικα

Πρώτα φεύεγει το χούι και μετά η ψυχή. Μακάβριο αλλά αληθινό, Είδαν και αποείδαν, έκοψαν μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και τώρα…τους ενοχλούν οι παροχές…σε είδος!

Επιδόματα για κατασκήνωση, κουπόνια διατροφής, επιμορφωτικά ταξίδια, και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους, που η αλήθεια είναι σε υπερβολές το ελληνικό δημόσιο, ήταν ιδιαιτέρως γενναιόδωρο, καθώς δεν έδινε αυξήσεις, αλλά επιδόματα και παροχές, για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στο Παρίσι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, έθεσαν θέμα μη μισθολογικών παροχών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Όμως για το θέμα αυτό υπήρξε αλαλούμ, καθώς ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια ποια ειδικά μπόνους ισχύουν ακόμη και σήμερα, πόσο κοστίζουν και ποιοι τα δικαιούνται. Στο στόχαστρο των τροϊκανών βρέθηκαν ορισμένα επιδόματα που θεωρούν ότι συμπληρώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, ακόμη κι αν καταβάλλονται εφάπαξ, όπως:

-Κατασκηνωτικό επίδομα ή παραθερισμός σε κατασκηνώσεις υπουργείων.

-Επιμορφωτικά ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για συμμετοχή σε σεμινάρια και ειδικά για γιατρούς.

-Διάθεση ημερησίων κουπονιών διατροφής ή διατακτικών για καθημερινή σίτιση των εργαζομένων κι ακόμη η

-Επιδότηση κυλικείου.

-Διανομή κουτιών με γάλα.

-Ειδικά μπόνους, όπως μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.

-Δωρεάν ολιγοήμερες διακοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η ελληνική αντιπροσωπεία αντέκρουσε τα επιχειρήματα των τροϊκανών, λέγοντας ότι κάποια ίσως να έχουν ήδη καταργηθεί, ενώ ορισμένα άλλα, όπως η φιλοξενία σε κατασκήνωση, δεν μπορούν να θεωρηθούν μη μισθολογικές παροχές. Επισήμαναν ακόμη πως άλλα μπόνους, όπως οι διατακτικές για σίτιση, περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα μισθολόγια και φορολογούνται κανονικά».

Ακόμη οι Ελληνες υπουργοί τόνισαν, πως ορισμένα επιδόματα-πρόκληση, έχουν ήδη καταργηθεί, όπως:

-Αδεια για χρήση υπολογιστή,

-Επίδομα αγαμίας, για εργαζόμενους που έκλεισαν τα 35 και δεν είχαν παντρευτεί.

Στο στόχαστρο των τροϊκανών πάντως έχουν μπει και άλλα ζητήματα, όπως η δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόγραμμα «φιλοξενία στο σπίτι» για ανήμπορους, οι συνδικαλιστικές άδειες και η αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Η τρόικα ζήτησε ως το τέλος του χρόνου αναλυτική λίστα με τις μη μισθολογικές παροχές, με στόχο την αναθεώρησή τους. Παράγοντες που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν συνεχώς νέα ζητήματα για να εκβιάσουν την υλοποίηση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.