ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τορπίλη» ΔΝΤ: Κόφτης και φοροκαταιγίδα το Φθινόπωρο – Το… 2036 θα βγούμε από την κρίση

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την κατάσταση των δημοσιονομικών εσόδων από την είσπραξη των φόρων εμφανίζονται οι άνθρωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο νέου αδιεξόδου το Φθινόπωρο και την επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, προκειμένου να αντέξει για άλλη μια φορά η ελληνική οικονομία. 

 

Στο Ταμείο θεωρούν μάλλον δεδομένη την αποτυχία επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3%, που έχει συμφωνήσει η Αθήνα, και ήδη επεξεργάζονται τα πρώτα σενάρια σχετικά με την πηγή εσόδων και νέων περικοπών από τον αυτοματοποιημένο κόφτη δαπανών.

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο εσωτερική αξιολόγησης, σε είκοσι χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2036, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό την έννοια ότι τότε μόνο -σύμφωνα με τα διαθέσιμα μοντέλα ανάλυσης- το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν το 2008 (!), όταν ξεκινούσε η οικονομική λαίλαπα για εκατομμύρια Έλληνες.

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους από το 2010, πριν δηλαδή αρχίσουν να υλοποιούνται τα μνημόνια, είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, αποεπένδυσης και υψηλής ανεργίας, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.

Στην τελευταία εσωτερική αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνεται ότι η μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην αρχή της κρίσης, οδήγησε στην ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ανάγκασε το Ταμείο να συρθεί στη δανειοδότηση της Ελλάδας αν και γνώριζε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επέτρεψε στους ξένους ιδιώτες επενδυτές να ξεφορτωθούν ομόλογα του ελληνικού κράτους, ναρκοθετώντας την απομείωση του ελληνικού χρέους που έγινε το 2012 με το PSI.

Το ΔΝΤ αποδίδει ευθύνες στους Ευρωπαίους που δεν αποδέχονταν το κούρεμα, στην ελληνική κυβέρνηση που συναίνεσε, αλλά και στους τεχνοκράτες του Ταμείου που υποχώρησαν στην πολιτική πίεση και παραβίασαν το καταστατικό του ώστε να προχωρήσει η έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Μια εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας», παραδέχονται κυνικά στην τελευταία έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (IEO) η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό του ΔΝΤ.