ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρικ με αυτόματο «κόφτη» δαπανών για να μην νομοθετηθούν μέτρα

Στη λύση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών στον προϋπολογισμό φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να ξεπεράσει τον σκόπελο της απαίτησης των δανειστών να νομοθετήσει προληπτικό πακέτο μέτρων 3,6 δισ. για το 2018, που θα εφαρμοστούν αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 

 

Ουσιαστικα πρόκειται για μέτρα στα οποία θα δεσμευτεί από τώρα η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να τα νομοθετήσει, και τα οποία θα εφαρμόζονται αυτόματα, σε περίπτωση που δεν πιάσει το στόχο του πλεονάσματος το 2018. Ερώτημα παραμένει εάν τα μέτρα αυτά θα ζητηθεί από τους δανειστές να εφαρμόζονται με κάθε κλείσιμο του προϋπολογισμού ή με κάθε ετήσια ανακοίνωση στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας. Επιπλέον, για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, εφαρμόζοντας και τα επόμενα χρόνια υφεσιακά μέτρα.

Και μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να έσπευσε να δηλώσει ότι το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ δεν είναι τέτατρτο μνημόνιο, αν και αποδεικνύεται πια ότι όλοι παίζουν με τις λέξεις. Το κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, είναι εάν οι δανειστές θα δεχθούν τη ρήτρα με τον αυτόματο κόφτη δαπανών και όχι την νομοθέτηση μέτρων από τώρα, ενώ μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα=κάβα έως τη Μεγάλη Πέμπτη. 

Το Eurogroup αποφάσισε χθες στο πλαίσιο της συμφωνίας να δεσμευθεί νομοθετικά η Ελλάδα για το προληπτικό πακέτο με όποιο τρόπο επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστική των προθέσεων της κυβέρνησης η νυχτερινή ανεπίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, όταν κυκλοφόρησαν σενάρια περί τέταρτου μνημονίου: 
 

Μαξίμου: «Μηχανισμός εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων»

Η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές παραθέτουν τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και επισημαίνουν και όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, για να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Νταϊσελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.

Υπό το πρίσμα αυτής της προσέγγισης, επισημαίνουν, πρέπει να διαβαστεί η δήλωση του κ. Νταϊσελμπλουμ ο οποίος είπε για την αξιολόγηση:

Πιστεύουμε ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος σχετικά με τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοιχτά – βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία – όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, η δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. 

Σε ορισμένα θέματα πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία για να κλείσουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Σήμερα, εξετάσαμε και αποσαφηνίσαμε τους τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά. Θίξαμε επίσης το ζήτημα της αβεβαιότητας των προβλέψεων και της εμπιστοσύνης που μπορούμε να έχουμε στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο επιπλέον έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο εάν κριθεί αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. 

Διαβάστε επίσης:

Αυτά θα είναι τα μέτρα του 4ου Μνημονίου – Αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις