ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσεκούρι 20% στις καταβαλλόμενες συντάξεις – Το σχέδιο Κατρούγκαλου

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στη σύνταξη του νομοσχέδιου για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό έλαβε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). 

Το σχέδιο σύμφωνα με τους κεντρικούς άξονες περιλαμβάνει την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε κύρια και επικουρική ασφάλιση, μειώσεις κυρίως επικουρικών συντάξεων και εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους με την ένταξη τους σε ένα φορέα. 

Πηγές προερχόμενες από το υπουργείο Εργασίας επισήμαιναν χθες, ότι ακόμη κι αν απορριφθεί η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 1 μονάδα για τις κύριες συντάξεις, το βάρος των περικοπών μπορεί να επιμεριστεί μόνο στους υψηλοσυνταξιούχους, κυρίως των πρώην “ευγενών ταμείων” (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και δημοσιογράφων) και στους περίπου 180.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, που λαμβάνουν πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 220 ευρώ το μήνα. 

Σημαντικές μειώσεις αναμένονται και στους πρώην δημοσίους υπαλλήλους, ενώ πολύ μικρότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι περικοπές στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. 

Αντιθέτως μεγάλες θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που εμφανίζει το ΕΤΕΑ, το οποίο αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα θίξουν την πλειοψηφία των συνταξιούχων. 

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει, παρά την αντίρρηση των δανειστών, στην καταβολή εθνικής σύνταξης που θα προκύπτει από φορολογικά έσοδα χωρίς την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα για τους εργοδότες για την κύρια ασφάλιση και κατά 0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους για την επικουρική ασφάλιση. 

Μπορεί το σχέδιο Κατρούγκαλου να εγκρίθηκε ομόφωνα από το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν το εύρος  των περικοπών στις συντάξεις για να πάρουν θέση.  «Αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει» είπαν ήδη τα συνδικάτα που θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου αντιδρώντας στο προϋπολογισμό και στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.
 
Στο Υπουργείο Εργασίας συνεχίζεται η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων ανάλογα με το εάν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή αν  θα ληφθούν υπόψη  για τον υπολογισμό των συντάξεων οι αυξομειώσεις του ΑΕΠ και τα έσοδα.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την υιοθέτηση ενός κοινού συντελεστή αναπλήρωσης για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-65% του συντάξιμου μισθού (57% για την κύρια + 8% για την επικουρική) ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το  μισθό έναντι 100% (80% η κύρια + 20% η επικουρική)  που ήταν για τους «παλαιούς» και 85%-90% ( 70% η κύρια + 15%-20% η επικουρική )  για τους «νέους» ασφαλισμένους.  Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 10%- 20%  για τις καταβαλλόμενες συντάξεις . 

Ο υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις με διατήρηση της προσωπικής διαφορά . Δηλαδή ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός  με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης δείξει μικρότερα ποσα, οι συντάξεις δε θα μειωθούν . Αυτή η διασφάλιση  διευκρινίζεται ότι δε θα ισχύσει για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες,  η σφαγή του ύψους των πρόωρων  μέσω των πέναλτι  είναι ήδη «αιματηρή» και δε συζητείται περαιτέρω μείωση μέσω του επανυπολογισμού.

Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβεί το 55% ( 48% +7%) και να προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65%.