ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκούρι» σε μισθούς του δημοσίου από τον Ιανουάριο, με περικοπές σε εκτός έδρας, επιδόματα

troika kibernisi

Ναι, είπε η κυβέρνηση στην τρόικα σε ότι αφορά στις αλλαγές στα μισθολογικά του Δημοσίου.

Μπροστά στο 48ωρο τελεσίγραφο της τρόικας η ελληνική πλευρά στην περιβόητη απάντηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών όπως λένε οι πληροφορίες αποδέχεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές βάσει του ενιαίου μισθολογίου πλήρως και άμεσα στις αρχές του 2015 και όχι πιλοτικά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός που μετέθετε τις αλλαγές για το 2016.

Θα χάσουν όσοι παίρνουν επιπλέον χρήματα

Επί της ουσίας η κυβέρνηση λέει με τον τρόπο αυτό “ναι” στην περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους.

Επί της ουσίας όσοι και ό,τι έμεινε εκτός ενιαίου μισθολογίου πλέον εντάσσεται σε αυτό. Τα όποια προνόμια επί της ουσίας καταργούνται με πρώτη στη λίστα τη λεγόμενη προσωπική διαφορά και κάπως έτσι εργαζόμενοι όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν μεγάλες απώλειες στο μισθό τους.

Κινδυνεύουν οδιπορικά και επιδόματα

Δεν θα είναι όμως μόνο αυτοί καθώς στο στόχαστρο της τρόικας έχουν ήδη μπει και τα εναπομείναντα επιδόματα, που έστω και έτσι “κουτσουρεμένα” όπως έχουν μείνει, απαιτεί να εξαλειφθούν πλήρως και παράλληλα να περιοριστούν στο ελάχιστον, αν όχι να καταργηθούν, άλλες παροχές όπως οδοιπορικά, κινητό, εκτός έδρας.

Η μείωση σε ορισμένες περιπτώσεις (ειδικά για όσους παίρνουν επιπλέον χρήματα λόγω προσωπικής διαφοράς) θα φτάσει ακόμη και στο 30% των αποδοχών, ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι θα χάσουν τα επιπλέον χρήματα από επιδόματα και οδοιπορικά που ουσιαστικά φέρνουν το μισθό τους σε κάπως αξιοπρεπή επίπεδα.

Ταυτόχρονα όμως η τρόικα απαιτεί και άλλες αλλαγές και στέκεται ιδιαίτερα στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα επιμένει στην πλήρη πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπως και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Αντιπροτάσεις

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι εφόσον σήμερα αποφασιστεί η επιστροφή της Τρόικας τότε οι εξελίξεις μπορούν να τρέξουν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Ως προς το ασφαλιστικό αντί για αλλαγές που θα προκαλέσουν μείωση συντάξεων ή αύξηση ορίων ηλικίας η κυβέρνηση προτείνει πάγωμα των συντάξεων για δύο χρόνια.

Στο τραπέζι υπάρχει, επίσης, η παράταση της διάταξης για τον ΟΑΕΕ που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να υπάγονται σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, αλλά με αντίστοιχη μείωση και των παροχών.

Η επιστροφή

Με αυτά τα δεδομένα είναι άγνωστο το εάν θα έρθει μέσα στο Σαββατοκύριακο ή την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα, ή εάν η κυβέρνηση θα θελήσει να ρισκάρει , κάτι που σημαίνει ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι το «ροκάνισμα» του χρόνου προκειμένου η τρόικα να μην μπορεί να αντιδράσει στις ελληνικές θέσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να μην υποκύψουν σε εξ αποστάσεως πιέσεις, αλλά να κρατήσουν δυνάμεις για την σκληρή τελική διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου

Αν όμως η Τρόικα δείξει το σαββατοκύριακο ότι «χοντραίνει το παιχνίδι» και δεν επιστρέφει, τότε μοιραία θα μπει στο τραπέζι και το ενναλακτικό σχέδιο για μια παράταση των διαπραγματεύσεων και μέσα στο 2015.