ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες

eforia23424

Βαρύς ο πέλεκυς της εφορίας για τους ελεύθεροεπαγγελματίες καθώς καταργείται το αφορολόγητο ενώ ο συντελεστής που έχει αποφασιστεί είναι 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρις του ποσού των 50.000 ευρώ και αυξάνεται στο 33% για το επιπλέον εισόδημα.

Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν έναρξη εργασιών από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται κατά 50% εφόσον το εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν ως μισθωτοί θα πρέπει να εμφανίζουν δαπάνες με αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει με την κλίμακα των μισθωτών.

Στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1% – 4%. Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%. Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.