ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγαίνει το «βαρύ οπλοστάσιο». «Παγώνουν» λογαριασμοί, θυρίδες, περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων, λαθρεμπόρων και οφειλετών του Δημοσίου.

Είδαν και αποείδαν στο οικονομικό επιτελείο και αποφάσισαν, να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουν, προκειμένου να καταφέρουν επιτέλους, το αυτονόητο! Να αναγκάσουν φοροφυγάδς και μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, να αποδόσουν αυτά που πρέπει και όχι να την «πληρώνει» πάντα το φορολογικό υποζύγιο, μισθωτοι και συνταξιούχοι.

Με εγκύκλιο της προς όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, η Κατερίνα Σαββαΐδου ζητά να εφαρμοστούν οι διατάξεις που υποχρεώνουν Δ.Ο.Υ. και Ελεγκτικά Κέντρα να ενημερώνουν την Αρχή για το Ξέπλυμα, η οποία μπορεί να δώσει εντολή για «πάγωμα» λογαριασμών, θυρίδων, όπως και της μεταβίβασης κάθε περιουσιακού στοιχείου των υπόπτων.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η διαδικασία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδήματος, μη απόδοση ΦΠΑ, εικονικά ή πλαστά τιμολόγια), λαθρεμπορίου αλλά και οφειλών του Δημοσίου. Το «πάγωμα» ενεργοποιείται από την Αρχή εφόσον υπάρχει διαδικασία ανάκρισης και αφορά στην απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, καθώς και του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.

Ενδεικτικό της αυστηρότητας των διατάξεων είναι ότι εάν «παγώσει» η εκποίηση ακινήτου με διαταγή της Αρχής, δεν μπορεί να εξαιρεθεί ούτε καν το Δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να επισπεύσει διαδικασίες πλειστηριασμού έναντι οφειλέτη του, παρά μόνο εάν ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία. Ωστόσο, αυτή η απαγόρευση δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να κινεί διαδικασίες κατασχέσεων κινητών και ακινήτων, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του.