ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβες» Τόμσεν! Επιμένει σε νέα μέτρα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ

Επιφυλάξεις για τον στόχος επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν και εμμένει στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ.

 

 

«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα της τάξης 3% – 3,5% του ΑΕΠ» τόνισε ενδεικτικά, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Πρόσθετα μέτρα

Παράλληα, επέμεινε στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.

Μείωση αφορολόγητου

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

Μείωση χρέους

Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλα σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

Όσον αφορά το χρέος, ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις επί του θέματος βρίσκονται σε «πολύ περιορισμένο επίπεδο» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέτρα» συνέχισε, στον ίδιο τόνο, και υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. 

Για την ευρωπαϊκή οικονομία

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, κάλεσε τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. να διευθετήσουν άμεσα του κινδύνους που διέπουν την ανάπτυξη, μέσω της προώθησης των κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κάνοντας ειδική μνεία στην ΕΚΤ, χαιρέτισε τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι για τη χρήση όλων των διαθέσιμων νομισματικών εργαλείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υποτονικός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη.