ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Απίθανοι τρόποι να προβλέψετε τον καιρό και τους σεισμούς (και να πέσετε μέσα!)

Είναι πολύ πιθανό κάποιοι από εσάς να έχετε ακούσει τους γονείς ή τους παππούδες σας να λένε φράσεις όπως: «Όρθιο φεγγάρι, ξαπλωτός καραβοκύρης» ή «χαμηλά τα πουλιά, παχύ το χιόνι» ή «χιόνι που δεν λιώνει, χιόνι περιμένει» ή πως ο κόκκινος ουρανός προειδοποιεί τους ναυτικούς για αέρηδες και ισχυρούς ανέμους κι αλλά πολλά, παρόμοια αποφθέγματα λαϊκής σοφίας.

Οι ρίζες όλων αυτών βρίσκονται στους καιρούς που η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι ικανή να προβλέψει τη μέρα που θα ξημερώσει. Έτσι οι αγρότες και οι ναυτικοί, παρατηρούσαν και κατέληγαν σε συμπεράσματα, τα οποία κωδικοποιούσαν σε μορφές, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν. Κάποια από αυτά τα συμπεράσματα έχουν σήμερα επιβεβαιωθεί από την επιστήμη και αποτελούν ασφαλείς μεθόδους για να προβλέψει κανείς την απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα: «Τι καιρό θα κάνει αύριο;»

Αυτό το μικροσκοπικό σπίτι στη Σιβηρία θα σώσει τον κόσμο- δείτε γιατί

  1. Τα τριζόνια

Ακούγεται απίστευτο αλλά τα τριζόνια ξέρουν! Ξέρουν την ακριβή θερμοκρασία που θα δείξουν τα θερμόμετρα την επόμενη ημέρα και όχι μόνο το ξέρουν αλλά το μαρτυρούν κιόλας.

Ένα Αλμανάκ των Αγροτών, το οποίο κυκλοφόρησε το 1818 περιείχε έναν αλγόριθμο πρόβλεψης του καιρού, βασισμένο στις παλίρροιες, την αστρολογία και άλλες επιστήμες. Σε αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά η θεωρία που λέει πως τα τριζόνια προβλέπουν την θερμοκρασία της επόμενης ημέρας και καταλήγει μάλιστα στον παρακάτω τύπο:  Για να υπολογίσεις την θερμοκρασία σε βαθμούς Φαρενάιτ μετράς τα σφυρίγματα του εντόμου στη διάρκεια 14 δευτερολέπτων και προσθέτεις 40. Στη συνέχεια μετατρέπεις σε βαθμούς Κελσίου.

Πολλά χρόνια αργότερα η θεωρία επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά με την εξίσωση Arrhenius κι αργότερα, το 1897, με το νόμο του Dolbear.

Ιστορίες επιτυχίας: Επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων που ξεκίνησαν από… αποθήκες

2.    Το πέταγμα των πουλιών

Όταν τα πουλιά πετούν χαμηλά προβλέπουν χιόνι λέγανε οι παλαιοί. Και η επιστήμη απέδειξε πως είχαν δίκιο.  Πρόκειται για μια φυσικά προγραμματισμένη εξοικονόμηση ενέργειας από μέρους των πτηνών. Με άλλα λόγια, τα πουλιά τείνουν να πετούν σε σημεία που ο αέρας είναι λεπτότερος και φέρει λιγότερη αντίσταση στο πέταγμά τους.

Στις καλές καιρικές συνθήκες η πίεση του αέρα είναι υψηλή και τα σημεία με τον λεπτό αέρα βρίσκονται ψηλά. Αντίθετα, όταν υπάρχουν συστήματα χαμηλής πίεσης, τα οποία προκαλούν βροχή και ανέμους, τα πουλιά αναγκάζονται να πετούν χαμηλότερα για να τα αποφεύγουν.

Μαμάδες προσοχή! Δημοφιλή κινούμενα σχέδια είναι αυστηρά ακατάλληλα για… ανηλίκους

  1. Οι συμπεριφορές των ζώων

Πολλές φορές οι συμπεριφορές των ζώων μπορούν να προβλέψουν την βροχή. ΟΙ λύκοι που ουρλιάζουν, τα βατράχια που ακούγονται πιο δυνατά ή τα μυρμήγκια που κουβαλούν τα αβγά τους ή χτίζουν βουναλάκια γύρω από τις φωλιές τους.

Και όχι δεν έχουν 6η αίσθηση, απλά είναι σε θέση να προβλέψουν την πτώση της βαρομετρικής πίεσης.  Οι λύκοι αλλά τα σκυλιά αντιλαμβάνονται αυτή την αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης από τον τρόπο που μεταφέρονται οι οσμές στον αέρα.

Τα μυρμήγκια από την άλλη έχουν εκείνες τις απίστευτες κεραίες, οι οποίες είναι σε θέση να αντιληφθούν και τις παραμικρές χημικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα που τα περιβάλλει.

Τέλος, οι βάτραχοι θέλουν απλά να κάνουν… σεξ. Ναι, ναι καλά διαβάσατε. Αυτοί οι εκνευριστικότατοι θόρυβοι που ακούγονται πολύ εντονότερα όταν επέρχεται καταιγίδα, είναι το δικό τους κάλεσμα ζευγαρώματος, το οποίο για να είναι… παραγωγικό χρειάζεται υγρασία. Έτσι, όταν μυρίζονται την καταιγίδα ξεκινούν να καλούν τα ταίρια τους για… ξέφρενες μέρες και νύχτες.

Το ήξερες; Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να σε παχύνει και να σε γεμίσει άγχος

4.    Οι αρουραίοι και οι σεισμοί

Στην Κίνα εμπιστεύονται τα ζώα, τα παρατηρούν και καταγράφουν τις συμπεριφορές τους. Κι επειδή η Κίνα και η Ιαπωνία είναι εξαιρετικά σεισμογενείς περιοχές, όσο και να πεις, έχουν μεγαλύτερο ιστορικό καταγραφών. Η ανάγκη να προβλέψουν τον σεισμό τους οδήγησε, από τα αρχαία κιόλας χρόνια σε μια σημαντική παρατήρηση.

Το σεισμολογικό γραφείο του Ναντζίνγκ έθεσε σε λειτουργία τους σεισμολογικούς σταθμούς παρακολούθησης στους ζωολογικούς κήπους το 2015. Μάλιστα, το 1975 κατεγράφη περιστατικό κατά το οποίο οι Κινέζοι εκκένωσαν μια ολόκληρη πόλη λόγω των παρατηρήσεων τους στα ζώα και έπεσαν μέσα!

Πως τώρα παίζουν ρόλο οι αρουραίοι; Σκεφτείτε ότι οι Ρωμαίοι πίστευαν πως οι σεισμοί προκαλούνται από ένα πνεύμα το οποίο κυκλοφορούσε στα υπόγεια των κτιρίων. Ε, δεν είχαν και πολύ άδικο. Εντάξει, πνεύμα δεν υπήρχε προφανώς αλλά εκεί στα υπόγεια διαφεύγουν πράγματι αέρια λίγο πριν ξεκινήσει η γη να σείεται.

Αυτή την ξαφνική ανισορροπία των αερίων την αντιλαμβάνονται αμέσως οι αρουραίοι, οι οποίοι κυριολεκτικά τρέχουν να σωθούν, βγαίνοντας από τις υπόγειες κρυψώνες τους.