ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Αν βρεις «το όνομά σου» στο κρυπτόλεξο έχεις…

Μπορείς να βρεις 'το όνομά σου' στο κρυπτόλεξο που ακολουθεί; Αν ναι, τότε κρατάς σε εξαιρετική φόρμα τις εγκεφαλικές λειτουργίες του μυαλού.

 

Οι επιστήμονες εξηγούν πως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου είναι πως η νοητική του λειτουργία τείνει να εξασθενεί με τα χρόνια. Ξέρετε, εκείνες οι στιγμές που συνειδητοποιείτε πόσο εύκολα ξεχνάτε πράγματα και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα σας συμβαίνει συχνά να θέλετε να πείτε μια ιστορία σε κάποιον και να ξεχνάτε συνεχώς ονόματα και καταστάσεις; Ή αντίστοιχα, έχετε βρεθεί πολλές φορές στη δύσκολη θέση να πρέπει να απολογηθείτε για ένα γεγονός που έπρεπε να φέρετε εις πέρας και το ξεχάσατε;

Πριν καταληφθείτε από πανικό, δοκιμάστε να κάνετε το παρακάτω τεστ. Στο κρυπτόλεξο που ακολουθεί υπάρχει τρεις φορές γραμμένη η φράση 'your name'. Μπορείτε να τις βρείτε; Πάρτε το χρόνο που σας χρειάζεται, παρατηρείστε προσεχτικά και στη συνέχεια κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε σε ποια σημεία αναγράφεται το "your name".

Οι γιατροί επιμένουν πως τέτοιου είδους κρυπτόλεξα, αλλά και σταυρόλεξα είναι εξαιρετικές ασκήσεις για να ακονίσετε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι πως εστιάζοντας σε τέτοιου είδους παιχνίδια και με την προϋπόθεση πως παραμένετε συγκεντρωμένοι σε αυτά, κατορθώνετε να καταπολεμήσετε την… πολυπραγμοσύνη. Το πιο σημαντικό εμπόδιο στην εξάσκηση και την καλή υγεία του εγκεφάλου είναι πως ο σύγχρονος άνθρωπος καταπιάνεται με δεκάδες πράγματα ταυτόχρονα, χωρίς να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και την προσοχή εις βάθος σχεδόν σε κανένα από αυτά.

Το φαινόμενο αυτό, το ότι δηλαδή βάζει "πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη" υπερφορτώνει τον πρόσθιο λοβό του εγκεφάλου με στρες. Αν όμως καταφέρει κανείς να εστιάσει σε ένα και μόνο ζήτημα, τότε μειώνεται η πίεση και το άγχος. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν λοιπόν καθώς συγκεντρώνουν την προσοχή σε ένα αντικείμενο, ενώ καθώς προορίζονται για διασκέδαση δεν αποτελούν στρεσογόνο παράγοντα.

Τέτοια παιχνίδια συμβάλουν στη χαλάρωση έπειτα από μια ιδιαίτερα αγχώδη μέρα. Αρκούν 10' με 15' λεπτά την ημέρα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να αισθανθείτε καλύτερα.