ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Άντρας είχε συμπτώματα… εμμηνόπαυσης μετά από «μεταμόσχευση»!

Ένα ιατρικό φαινόμενο δίχως προηγούμενο βίωσε ένα άντρας από τον Καναδά, ο οποίος χρειάστηκε μεταμόσχευση από τη μητέρα του για να θεραπεύσει μία χρόνια πάθηση. Λίγο αφού άρχισε η θεραπεία, ισχυρίζεται πως άρχισε να εκδηλώνει συμπτώματα… εμμηνόπαυσης.

Αυτή όμως είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου», αφού η θεραπεία που έλαβε ο Τσάρλι Κέρτις είναι ακόμα πιο παράταιρη. Τα μοσχεύματα που του χορηγούνταν ήταν…τα κόπρανα της ίδιας του της μητέρας, τα οποία χρειαζόταν για την εντερική φλεγμονή από την οποία υπέφερε, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η απίστευτη θεραπεία
Ο Τσάρλι Κέρτις από το Τορόντο, επί τέσσερα χρόνια εφάρμοζε μία άκρως ασυνήθιστη θεραπεία για να διαχειρίζεται τα συμπτώματα της νόσου Crohn από την οποία πάσχει. Η τεχνική αποκαλείται «μόσχευμα μικροχλωρίδας κοπράνων» (Fecal Microbiota Transplants).

Η θεραπεία συνίσταται στη μεταμόσχευση κλινικά ελεγμένων κοπράνων από ένα άτομο σε ένα άλλο μέσω κλύσματος, για τη φυσική ενίσχυση της μικροβιακής χλωρίδας ασθενών που έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. Πρόκειται στην ουσία για ένα φυσικό «κοκτέηλ» προβιοτικών, το οποίο βοηθάει με τοn καιρό το έντερο να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία.

«Είναι κάτι που θα έκανα και 100 φορές στη ζωή μου» δήλωσε ο Κέρτις.

Απελπιστική κατάσταση
Αν αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε κανείς να φτάσει σε τόσο δραστικά μέτρα, ο Τσάρλι είχε πολλούς λόγους που τον εξώθησαν σε αυτή την επιλογή. Όταν ήταν μόλις 18 χρονών, διαγνώστηκε με ελκώδη κολίτιδα, ενώ παρουσίασε νόσο του Crohn μερικά χρόνια μετά.

Και οι δύο αυτές παθήσεις είναι μορφές της ίδιας φλεγμονώδους εντερικής νόσου, η οποία προκαλεί φλεγμονές στο εσωτερικό του εντέρου. Η εξέλιξη της πάθησης σε νόσο του Crohn είναι στην ουσία το τελευταίο στάδιό της, στο οποίο επηρεάζεται ο πεπτικός σωλήνας σε όλο το μήκος του.

Παρά τη χορήγηση φαρμάκων, η κατάσταση του νερού δεν καλυτέρευε. Αναγκαζόταν σε συχνές νοσηλείες, ενώ χρειαζόταν την τουαλέτα μέχρι και 40 φορές κάθε μέρα. Απελπισμένη, η μητέρα του ζήτησε τη βοήθεια του Δρ. Τόμας Μπορόντι, διευθυντή του Κέντρου Γαστρεντερικών Παθήσεων του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο οποίος είχε εφεύρει την παράταιρη αλλά αποτελεσματική θεραπεία.

Ο Τσάρλι άρχισε να λαμβάνει τα μοσχεύματα από τη μητέρα του καθημερινά για έναν μήνα, κατόπιν κάθε δύο ημέρες για άλλον έναν και ούτω καθεξής.

Οι παρενέργειες
Η θεραπεία άρχισε σύντομα να δουλεύει. Ο Τσάρλι μπορεί πλέον να ζει κανονικά και δεν χρειάζεται καν φαρμακευτική αγωγή. «Όταν γινόταν η διαδικασία ένιωθα κάτι σαν γαργαλητό. Ένιωθα υγιής, ότι η θεραπεία δούλευε», δήλωσε. Ωστόσο, είχε κάποιες απροσδόκητες παρενέργειες.

Στη διάρκεια των μεταμοσχεύσεων, άρχισε να έχει εφίδρωση, αυξημένη θερμοκρασία και εναλλαγές στη διάθεση, συμπτώματα παρόμοια με αυτά της μητέρας του, που τότε πέρναγε εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα μερικές φορές επέμεναν και μετά τη θεραπεία.

«Εκείνες τις φορές πέρναγα κλιμακτήριο, και την πέρναγε και ο ίδιος», δήλωσε η μητέρα. Σύμφωνα με τον Δρ. Μπορόντι, αυτό το απίστευτο φαινόμενο ίσως οφείλεται στην μετάδοση θηλυκών ορμονών μαζί με τα κόπρανα, οι οποίες επηρέαζαν την ομοιόσταση του γιου. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει αποδειχθεί.

Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της τεχνικής FMT δεν έχει στέρεα βάση στη βιβλιογραφία, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως χρειάζεται μεγαλύτερος όγκος ερευνών για να καθοριστεί αν είναι ασφαλής ή όχι.

Για το Τσάρλι Κέρτις πάντως, φαίνεται πως ήταν βάλσαμο. «Νιώθω σαν να έχω νέο λειτουργικό, σαν να έχω νέο σώμα. Νιώθω και πάλι φυσιολογικός».