Κορωνοϊός, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Απίστευτες εικόνες στη Νέα Υόρκη! Δείτε πως κρατάνε τις αποστάσεις στα πάρκα! (ΦΩΤΟ)

Το χτύπημα του κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη είναι τραγικό, αλλά οι κάτοικοι της πόλης έχουν πλέον ανάγκη να βγουν από τα σπίτια τους και να περπατήσουν στα πάρκα.

Για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια βρήκαν ένα τρόπο να τηρούν κοινωνική απόσταση, ξαπλώνοντας μόνο εντός ζωγραφιστών κύκλων!

Οι μεγάλοι, βαμμένοι κύκλοι -σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον- στο γρασίδι ενός πάρκου της Νέας Υόρκης εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Οι φωτογραφίες των Νεοϋορκέζων που χαλαρώνουν εντός των κύκλων στο Domino Park, ένας χώρος αναψυχής πέντε στρεμμάτων στην προκυμαία του Μπρούκλιν, με τα σιντριβάνια, το άπλετο γκαζόν και τα γήπεδα για beach volley και bocce, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το πάρκο αποτελεί αγαπημένο μέρος των Νεοϋορκέζων που αναζητούν λίγες στιγμές χαλάρωσης, με τους ειδικούς ωστόσο, να εξακολουθούν να τους συμβουλεύουν να παραμείνουν στο σπίτι, εφόσον είναι εφικτό, και να φορούν μάσκα προσώπου εάν πρέπει να βγουν έξω.

Το πάρκο είναι ιδιωτικό και δεν αποτελεί μέρος της διαχείρισης του Τμήματος Πάρκων και Ψυχαγωγίας της Νέας Υόρκης, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν υπάρχουν σε όλα τα πάρκα της πόλης, παρά μόνο σε αυτό.

Ο συγκεκριμένος χώρος όμως δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί απλά γεωμετρικά σχήματα για να αλλάξει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τον τελευταίο καιρό, κύκλοι, σταυροί και γραμμές έχουν εμφανιστεί σε καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις ως μέρος των πειραματικών μέτρων για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να παραμένει σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου – ανάλογα, φυσικά, με την χώρα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε σχολεία της Γαλλίας, όπου τα παιδιά έπρεπε να καθίσουν σε καθορισμένους, ζωγραφιστούς με κιμωλία κύκλους με πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εκφράζουν την οργή τους.

Την ίδια ώρα, στα δημόσια παγκάκια έχουν μπει ταινίες, ο δημόσιος εξοπλισμός άθλησης έχει κλείσει και πλαστικά διαχωριστικά έχουν μπει στα ταμία των καταστημάτων. Τα εστιατόρια έχουν αραιώσει τα τραπέζια τους ώστε να ακολουθήσουν τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, με μερικά να υιοθετούν ακόμη πιο ακραία μέτρα, όπως τα μίνι θερμοκήπια στο Άμστερνταμ ή το μπαρ στο Μέριλαντ με τα τεράστια λαστιχένια σωσίβια.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα πιθανότατα θα εξαφανιστούν όταν -και εάν – ο κορωνοϊός τεθεί υπό έλεγχο. Άλλα θα μείνουν. «Το 1,5 μέτρο θα μπορούσε να είναι η νέα μονάδα μέτρησης που θα χρησιμοποιούμε όταν σκεφτόμαστε πόλεις και δημόσια πάρκα» λέει η Σάρα Τζένσεν Καρ, της οποίας το επερχόμενο βιβλίο «Η τοπογραφία της ευεξίας», εξετάζει πώς οι επιδημίες έχουν μεταμορφώσει τα αστικά τοπία.

Τα πάρκα της Νέας Υόρκης παραμένουν ανοιχτά, αλλά οι επισκέπτες πρέπει να διατηρούν αποστάσεις. Οι παιδικές χαρές, τα γήπεδα μπάσκετ, τένις και βόλεϊ είναι κλειστά και σε ορισμένες περιπτώσεις, κλειδωμένα. Δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό θα παραμείνουν οι κύκλοι στο Domino Park, αλλά το μήνυμα προς τους επισκέπτες του πάρκου είναι σαφές: κρατήστε αποστάσεις.