ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Έφαγε το… έργο τέχνης και εξηγεί το λόγο! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το ιδιαίτερο έργο τέχνης ήταν μία… μπανάνα κολλημένη στον τοίχο από τον Μαουρίτσιο Κατελάν και ένας καλλιτέχνης αποφάσισε να τη… φάει!

Τώρα, ο άνδρας που ξεκόλλησε το αμφιλεγόμενο έργο και το… καταβρόχθισε λέει σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πως θα το έκανε νωρίτερα, «απλώς δεν πεινούσε τόσο».

Ο Ντέιβιντ Ντατούνα, περφόρμερ και ο ίδιος, προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις όταν πήρε το φρούτο από τον τοίχο και μπροστά στους έκπληκτους περαστικούς το ξεφλούδισε και το έφαγε.

Μια μπανάνα που αποτελούσε μέρος έργου τέχνης του Ιταλού Μαουρίτσιο Κατελάν με τίτλο «Κομίντιαν» και το οποίο παρακαλώ είχε ήδη πουληθεί προς 120.000 δολάρια έκαστο (ο Ιταλός σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έκθεσης πούλησε δύο).

«Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της τέχνης που ένας καλλιτέχνης τρώει το έργο ενός άλλου» δήλωσε ο Ντατούνα σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη και συνέχισε: «Ο κόσμος με ρωτά “τρως μπανάνες;”. Στην πραγματικότητα ήταν μπανάνα, αλλά η μπανάνα είναι απλά το μέσο, συνήθως τρώω τη σύλληψη όλου αυτού, καταλαβαίνεις;».

Ο άνδρας που ξεκόλλησε και έφαγε τη μπανάνα στο Μαϊάμι επιμένει πως η κίνησή του δεν ήταν στο πλαίσιο προώθησης του έργου ή της έκθεσης, αλλά μια σοβαρή καλλιτεχνική κίνηση.

«Το αποφάσισα το πρωί» του Σαββάτου να φάω το έργο με τη μπανάνα, λέει. «Αλλά δεν πεινούσα τόσο, οπότε πέρασε δύο ώρες στο Basel (Μουσείο)». Ο Ντατούνα εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ιταλό καλλιτέχνη, παρότι τελικά κατασπάραξε το έργο τέχνης του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“Hungry Artist” Art performance by me 🙂 I love Maurizio Cattelan artwork and I really love this installation It’s very delicious 🙂

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη David Datuna (@david_datuna) στις

Το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μαϊάμι από την Perrotin, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Ιταλό καλλιτέχνη. Και σύμφωνα με την γκαλερί, είναι η πρώτη του συνεισφορά σε μια έκθεση τέχνης εδώ και 15 χρόνια.