ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Έτσι θα είναι οι πισίνες του μέλλοντος

Πώς θα είναι οι πισίνες στο μέλλον; Δεν θα έχουν καθόλου χημικές ουσίες, ενώ θα διαθέτουν πεντακάθαρα νερά και πολλά φυτά τριγύρω, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην καθαρότητά τους. 

 

 

Ήδη αυτές οι πισίνες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, ανάμεσα στους εφοπλιστές, αλλά και στις κοινότητες που υιοθετούν ανάλογα συστήματα φυσικού αυτοκαθαρισμού μέσω φυτών και μικροοργανισμών που διατηρούν το νερό καθαρό.

Είναι ένα ανατροφοδοτούμενο σύστημα, που δεν έχει ανάγκη καθημερινής αλλαγής του νερού. Το νερό ακολουθεί μια διαδικασία φιλτραρίσματος μέσω ξεχωριστών λιμνών, όπου γίνεται η επεξεργασία του. Κάτω από τη λίμνη υπάρχουν 10 χιλιόμετρα σωλήνων από όπου κινείται και φιλτράρεται το νερό.

«Έχουμε τέσσερις αντλίες που μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε το νερό όλο το εικοσιτετράωρο. Μέσα σε 12 ώρες, ανακυκλώνουμε όλο το νερό των πισινών» εξηγεί ο τεχνικός Νταμιέν Κορντελουά, της πλαζ Μπον Κοτέ.

Το σύστημα έχει όμως και κάποιες δυσκολίες. Η ποιότητα του νερού αναλύεται τέσσερις φορές την εβδομάδα, για να δουν ότι τα φυτά κάνουν τη δουλειά τους. Η πισίνα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά. Οι χρήστες της πισίνας πρέπει να κάνουν μπάνιο πριν μπουν και να μην βάζουν αντηλιακό μέσα στην πισίνα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί η νέα οικολογική πισίνα στο King’s Cross, στην καρδιά του Λονδίνου. Η πισίνα είναι 400m2 και μπορεί να δεχτεί μέχρι και 160 άτομα την ημέρα. Τα φυτά βοηθούν στο να παραμείνει καθαρή η πισίνα και η μέγιστη θερμοκρασία φτάνει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Είναι η πρώτη ανοικτή πισίνα τέτοιου είδους στη Μεγάλη Βρετανία. Η Γαλλία έχει 12 και η Γερμανία περίπου 100. Οι πισίνες αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν παραπάνω από δύο μήνες το καλοκαίρι.

Αλλά και οι ιδιώτες έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες πισίνες. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κριστόφ Λουσιέν, που έχει φτιάξει έναν πραγματικό παράδεισο στην πίσω αυλή του σπιτιού του. Η πισίνα αυτή λειτουργεί 7 μήνες το χρόνο. Και κοστίζει πολύ λιγότερο από ότι μια κανονική πισίνα. Τι χρειάζεται να κάνει;

«Στα τέλη Μαρτίου, κόβουμε ριζικά όλα τα φυτά. Είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε. Καθαρίζω με τη σκούπα μια φορά το μήνα την πισίνα, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο».

Μια τέτοια πισίνα κοστίζει μεταξύ 30.000 και 80 000 Ευρώ.

ΠΗΓΗ: euronews.com