ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Γιατί ενώ το κάπνισμα απαγορεύεται υπάρχουν ακόμη τασάκια στα αεροπλάνα;

Είναι βέβαιο πως ελάχιστοι το έχουμε παρατηρήσει αλλά στα αεροπλάνα, συγκεκριμένα στην τουαλέτα υπάρχουν ακόμη τασάκια, παρά το γεγονός πως το κάπνισμα απαγορεύεται από το 1988.

 

 

Οι αεροπορικές εταιρείες, πρώτες αυτές των ΗΠΑ το 1988, και μετά όλες οι υπόλοιπες μέχρι τις αρχές του 1990, προχώρησαν στην απαγόρευση του καπνίσματος στις πτήσεις, θεσπίζοντας μάλιστα και πολύ υψηλά πρόστιμα για τους «θεριακλήδες».

Παρά το ότι όμως το κάπνισμα έχει απαγορευτεί στα αεροπλάνα για περισσότερα από 25 χρόνια, οι αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν ακόμη τουλάχιστον ένα τασάκι σε κάθε τουαλέτα. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, υπάρχει μάλιστα και σαφής απάντηση στο τομέα «συχνών ερωτήσεων» των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εταιρείες η ύπαρξη σταχτοδοχείου στις τουαλέτες είναι υποχρεωτική καθώς παρά την απαγόρευση σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος παραβάτης, θα πρέπει κάπου να σβήσει με ασφάλεια το τσιγάρο ώστε να μην προκληθεί πυρκαγιά. 

Υπάρχουν μάλιστα και περιστατικά στα οποία αεροσκάφος δεν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μεξικό καθώς σε έλεγχο ρουτίνας διαπιστώθηκε πως δεν έχει τασάκι στις τουαλέτες. Η συγκεκριμένη προδιαγραφή είναι υποχρεωτική μετά από ένα σοβαρό πολύνεκρο περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα σε πτήση από το Ρίο Ντε Τζανέιρο προς το Παρίσι το 1973 όταν ένα αποτσίγαρο προξένησε πυρκαγιά που οδήγησε σε αναγκαστική προσγείωση και σκότωσε 123 ανθρώπους.