ΠΑΡΑΞΕΝΑ

H Nike μηνύει εταιρεία για τα «παπούτσια του Σατανά» με ανθρώπινο αίμα

Μήνυση υπέβαλε η Nike στην κολλεκτίβα καλλιτεχνών MSCHF από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, για τα αμφιλεγόμενα παπούτσια που κυκλοφόρησε και περιέχουν σταγόνα ανθρώπινου αίματος. Τα Satan Shoes πωλούνται έναντι 1.018 δολαρίων και περιέχουν πεντάλφα και έναν αναποδογυρισμένο σταυρό. Η MSCHF έβγαλε στην αγορά 666 ζευγάρια τη Δευτέρα, σε συνεργασία με τον ράπερ Lil Nas X, και δήλωσε πως εξαντλήθηκαν όλα σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Η Nike προχώρησε στη μήνυση επειδή τα παπούτσια βασίζονται σε ένα δικό της ζευγάρι, τα Nike Air Max 97, και η εταιρεία δεν έδωσε ποτέ άδεια στη MSCHF για τη χρήση τους. Τα παπούτσια εμφανίστηκαν στο νέο τραγούδι του ράπερ «Montero» (Call Me By Your Name), το οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή στο YouTube και έχει αναφορές στον Παράδεισο και τον «άρχοντα του σκότους».

Τα Satan Shoes παραπέμπουν μάλιστα στην Αγία Γραφή και ειδικότερα στο Κατά Λουκά Ευαγγέλιο 10-18: «Εἶπε δὲ αὐτοῖς· ἐθεώρουν τὸν σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα». Στο τραγούδι, ο Lil Nas X, κατά κόσμον Montero Lamar Hill, εμφανίζεται να παίζει κιθάρα στην Εδέμ, όταν παρουσιάζεται στο δέντρο της Γνώσης ο Σατανάς με σώμα φιδιού, με τον οποίον αρχίζει να ερωτοτροπεί στον Παράδεισο και την Κόλαση.