ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Η ιστορία του μαγιό… βόμβα! (ΦΩΤΟ)

Το όνομά του σχετίζεται με τις πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας και γι αυτό φταίνε οι άντρες. Ο λόγος φυσικά για το μπικίνι, το μαγιό που άλλαξε τη… διάθεση του ανδρικού πληθυσμού για την παραλία και προκάλεσε έκρηξη ενθουσιασμού στην πρώτη του παρουσίαση.

Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, σχεδιάστηκε από τον γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ και παρουσιάστηκε σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι, στις 5 Ιουλίου του 1946. Μάλιστα ο σχεδιαστής είχε πρόβλημα στο να βρει μοντέλο που να τολμά να φορέσει το μικροσκοπικό μπικίνι. Η λύση δόθηκε όταν είπε το «ναι» η Μισελίν Μπερναρντινί, μία αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Καζίνο του Παρισιού, η οποία έμελλε να μείνει στην «ιστορία» ως η πρώτη γυναίκα που φόρεσε μπικίνι.

Ο τρόπος που αντέδρασε ο αντρικός πληθυσμός στο νέο αυτό γυναικείο ένδυμα παραλίας, δηλαδή οι εκρήξεις ενθουσιασμού που σημειώθηκαν, θύμιζαν τις -πρόσφατες εκείνητην εποχή- πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας, που είχαν γίνει στην Ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ. Και κάπως έτσι προέκυψε η ονομασία Μπικίνι.

Το μπικίνι ήταν ουσιαστικά η συνέχεια του… «Ατόμου», ενός ανάλογου μαγιό που είχε δημιουργήσει ο Ζακ Εν και του είχε δώσει αυτή την ονομασία λόγωτου μικρού μεγέθους του. Που, βέβαια, ήταν πολύ μεγαλύτερο από το μπικίνι του Ρεάρ.

Το μπικίνι δεν είχε εύκολη πορεία από την πρώτη του παρουσίαση μέχρι τις παραλίες, καθώς η πουριτανική κοινωνία-ειδικά των ΗΠΑ- δεν το έκανε αποδεκτό. Τους πρώτους του… πόντους κέρδισε το 1957 όταν το φόρεσε η Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1960 έγινε και τραγούδι από τον Μπράιαν Χίλαντ. Το γνωστό Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini.

Από τότε μέχρι σήμερα οι αλλαγές είναι φυσικά πολλές, ενώ το μέγεθος όλο και συρρικνώνεται, φθάνοντας στο μονοκίνι, εμπνευστής του οποίου είναι ο αυστριακός σχεδιαστής μόδας Ρούντι Γκερνράιχ και αφορά μόνο στο κάτω μέρος του μπικίνι.

Κοινό στοιχείο πάντως όλες αυτές τις δεκαετίες είναι ένα. Το λατρεύουν οι άντρες και πάντα προκαλεί τις εκρήξεις του!