ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Και όμως στην Ελλάδα έχουμε έρημο! Που βρίσκεται;

Η μοναδική -σύμφωνα με πολλούς- έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα σε ένα μέρος όπου κανείς δεν θα περίμενε να συναντήσει κάτι τέτοιο. Ακόμα πιο παράξενο είναι πως η έρημος αυτή και σαφώς μικρότερη σε μέγεθος έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την έρημο Σαχάρα.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα τα στοιχεία πως αυτή η έρημος βρίσκεται σε ένα  ελληνικό νησί!

Πρόκειται για το πανέμορφο του βορείου Αιγαίου, το νησί τη Λήμνου, όπου συναντώνται τρεις ήπειροι: Η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική. Βόρεια της Λήμνου, στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο, το θέαμα είναι πέρα για πέρα μοναδικό.

Εκεί βρίσκεται μια μικρή έρημος. Μια ατελείωτη επιφάνεια, 70 στρεμμάτων, μακριά από τη θάλασσα γεμάτη άμμο, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, όπως ακριβώς και στη Σαχάρα, ανάλογα με το πώς τους ορίζει ο βοριάς.

Ανατροπή από την Apple! Πως θα απαντήσει στα αναδιπλούμενα τηλέφωνα των αντιπάλων της;

Οι Παχιές Αμμουδιές είναι αμμοθίνες, λόφοι δηλαδή από λεπτή άμμο και λίγα σκόρπια φρύγανα που μεταφέρουν τη γοητεία της ερήμου, στο βόρειο Αιγαίο. Ενα τοπίο πέρα για πέρα εντυπωσιακό και συνάμα μοναδικό για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Ένα τοπίο καθαρά αφρικανικό, μια μικρογραφία της Σαχάρα της οποίας της δημιουργία οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμη να ερμηνεύσουν.

Αυτή είναι η μικρή Βενετία της Ελλάδας-Δείτε που βρίσκεται

Η ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα των Αμμοθινών, είναι κυρίως τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου (pancratium maritimum), ενώ περιμετρικά των ολόχρυσων αμμοθινών, υπάρχουν αμμόφιλη βλάστηση (Ammophila arenaria), λυγαριές (Vitex agnus castus), αγριοαχλαδιές (Pyrus spinosa), αστυφίδες (Sarcopoterium spinosum), θυμάρι (Thymus vulgaris), πικροδάφνες (Nerium oleander) και αγριελιές (Olea europea var. Oleaster).

Το τοπίο είναι τόσο ιδιαίτερο που συχνά αποτελεί τόπο γυρισμάτων για πολλά διαφημιστικά σποτ, ενώ εκεί έχουν γυριστεί και οι σκηνές στην… έρημο για την ταινία  «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με την Ρένα Βλαχοπούλου!