ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μοναδικό επίτευγμα: Η πρώτη 3D εκτυπωμένη καρδιά!

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αποκάλυψαν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Δημοσίευσαν μια μελέτη. Που έδειξε πως ήταν σε θέση να εκτυπώσουν σε 3D την πρώτη αγγειοποιημένη καρδιά του κόσμου. Χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς και τα βιολογικά υλικά. Η 3D εκτυπωμένη καρδιά είναι μια απίστευτη επιτυχίας στην ιστορία της Ιατρικής. Που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ιατρική.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εκτυπώσουν απλά δείγματα ιστών. Αλλά με την επιτυχή εκτύπωση μιας καρδιάς γεμάτης με αιμοφόρα αγγεία και κύτταρα, μια απόλυτα λειρουγική καρδιά δηλαδή, η επιστήμη έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Η μελέτη θα δώσει επίσης ελπίδα στους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που περιμένουν μεταμοσχεύσεις καρδιάς, καθώς υπάρχει έλλειψη δοτών.

«Αυτή η καρδιά είναι κατασκευασμένη από ανθρώπινα κύτταρα και βιολογικά υλικά ειδικά για τον ασθενή», λέει ο καθηγητής Tal Dvir της Μοριακής και Κυτταρικής Σχολής, Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

«Οι άνθρωποι κατάφεραν να εκτυπώσουν 3D τη δομή μιας καρδιάς στο παρελθόν, αλλά όχι με κύτταρα ή με αιμοφόρα αγγεία. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τις δυνατότητες της προσέγγισής μας για την εξατομικευμένη αντικατάσταση ιστών και οργάνων στο μέλλον» συνεχίζει ο καθηγητής.

Το αρχικό 3D εκτυπωμένο όργανο έχει περίπου το μέγεθος της καρδιάς ενός κουνελιού, αλλά το σχέδιο είναι να αναπτυχθεί.