ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Νέα τροπή στην εξερεύνηση του Άρη! Ενεργός σεισμικά ο Κόκκινος Πλανήτης!

Το Insight έστειλε τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεωλογική έρευνα στο υπέδαφος του Άρη, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ένας «νεκρός» πλανήτης, καθώς καταγράφηκε σεισμική δραστηριότητα.

Η μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας του Άρη μπορεί να φωτίσει πολλές κρυφές πτυχές από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και να προσφέρει μεγαλύτερες προοπτικές για τη μελλοντική επανδρωμένη αποστολή από τη Γη στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Εξίσου σημαντικό εύρημα από το Insight, είναι το ότι το μαγνητικό πεδίο του Άρη είναι τουλάχιστον δέκα φορές ισχυρότερο απ’ ότι είχαν υπολογίσει ή πίστευαν οι επιστήμονες στη Γη.

Το InSight προσγειώθηκε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018, μετά από ένα ταξίδι 300 εκατομμυρίων μιλίων, με διάρκεια σχεδόν επτά μηνών. Από τότε, εξετάζει τον κόσμο κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Το πρώτο φαινόμενο, που ονομάστηκε «Marsquake» καταγράφηκε από τους αισθητήρες Inboard του InSight τον Απρίλιο του 2019. Από τότε, έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 450 σεισμοί μικρής έντασης. Όμως δύο από αυτές τις δονήσεις ήταν αρκετά μεγάλες, ώστε οι επιστήμονες να είναι σε θέση να εντοπίσουν την πηγή τους. Προήλθαν από μια γεωλογικά ενεργή περιοχή γνωστή ως Cerberus Fossae, περίπου 1.000 μίλια ανατολικά του Elysium Planitia.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η σεισμική δραστηριότητα στον Άρη δεν είναι μόνο συνέπεια της ψύξης και συρρίκνωσης του πλανήτη, αλλά και λόγω των τεκτονικών πλακών που κινούνται.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι διαβάζοντας τα σεισμικά κύματα στον Άρη, θα αποκαλύψουν πληροφορίες για το πώς μοιάζει το εσωτερικό του πλανήτη και πώς αλλάζει. «Αυτά τα γεγονότα χαμηλής συχνότητας ήταν πραγματικά συναρπαστικά, διότι γνωρίζουμε πώς να τα αναλύουμε και να εξαγάγουμε πληροφορίες για την υπόγεια δομή», δήλωσε ο Vedran Lekic, αναπληρωτής καθηγητής γεωλογίας στο UMD. «Με βάση το πώς τα διαφορετικά κύματα διαδίδονται, μπορούμε να εντοπίσουμε τα γεωλογικά στρώματα μέσα στον πλανήτη και να καθορίσουμε την απόσταση και την τοποθεσία από την πηγή των σεισμών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καιρός του Άρη είναι παρόμοιος με αυτόν της Γης, αλλά με βασικές διαφορές, όπως η ισχυρότερη καθημερινή ατμοσφαιρική πίεση και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ο Δρ Don Banfield, του Κέντρου Αστροφυσικής και Πλανητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ σε μία από τις μελέτες, τόνισε πως «η ατμόσφαιρα είναι τόσο λεπτή ώστε να μπορεί να ζεσταθεί και να κρυώσει πολύ πιο γρήγορα από τη Γη. Τη νύχτα φτάνει περίπου στους -95C, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας φθάνει σε θερμοκρασίες κοντά στο 0».

Η ομάδα εντόπισε επίσης ένα φαινόμενο γνωστό ως «κύματα βαρύτητας», το οποίο ο Dr Banfield χαρακτήρισε ως «ταλαντώσεις πλευστότητας αεροπορικών δεμάτων που παρατηρούνται επίσης τακτικά στη Γη». «Προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε τι μπορούν αυτά τα κύματα να μας διδάξουν για τον Άρη. Αυτό θα πάρει πιθανώς μεγάλη προσοχή τα επόμενα χρόνια» σημειώνει.