ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παιδί κολυμπούσε σε ποτάμι και πέθανε από εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα!

Ενα παιδί πέθανε πιθανότατα από μια σπάνια λοίμωξη που προκλήθηκε από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο, αφού κολύμπησε σε ένα ποτάμι, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ.

Το παιδί είχε πάει για μπάνιο στον ποταμό Ελκχορν, στην ανατολική Νεμπράσκα, στις 8 Αυγούστου και εμφάνισε συμπτώματα περίπου πέντε ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το Skynews. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων και πέθανε 10 ημέρες αργότερα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι οι γιατροί πιστεύουν ότι το παιδί πέθανε από πρωτοπαθή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μια συνήθως θανατηφόρα λοίμωξη που προκαλείται από την αμοιβάδα naegleria fowleri (σ.σ. γνωστή ως αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο)

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διεξάγουν ελέγχους για να επιβεβαιώσουν την αιτία της μόλυνσης. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτός θα είναι ο πρώτος θάνατος naegleria fowleri στην ιστορία της Νεμπράσκα. Το Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που ζει στο έδαφος και στο ζεστό γλυκό νερό, όπως λίμνες, ποτάμια και θερμές πηγές. Συνήθως ονομάζεται αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο, επειδή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική λοίμωξη όταν το νερό που περιέχει την αμοιβάδα ανεβαίνει στη μύτη.

Οι λοιμώξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά όσοι μολύνονται συνήθως πεθαίνουν, σύμφωνα με το CDC. Εχουν καταγραφεί 154 πρωτογενείς λοιμώξεις από μηνιγγοεγκεφαλίτιδα στις ΗΠΑ από το 1962 έως το 2021 και μόνο τέσσερις άνθρωποι επέζησαν. Η αμοιβάδα εντοπίζεται όλο και περισσότερο στις βόρειες πολιτείες τα τελευταία χρόνια καθώς η θερμοκρασία του αέρα και του νερού αυξάνεται. Ωστόσο, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από την κατάποση νερού.

Σημειώνεται ότι ένας κάτοικος του Μιζούρι πέθανε τον Ιούλιο, αφού πιθανότατα μολύνθηκε από την αμοιβάδα σε μια λίμνη της νοτιοδυτικής Αϊόβα.

Πηγή: Skynews