ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Πλήρωσε 31.000 ευρώ γιατί «έσπασε» την καραντίνα και πήγε σε ντισκοτέκ!

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα των αρχών της Ταιβάν σε όποιον σπάει την καραντίνα για τον κορωνοϊό, με χαρακτηριστική περίπτωση έναν άντρα που πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια Ταϊβάν (περίπου 30.900 ευρώ) επειδή πήγε να χορέψει σε ντισκοτέκ, ενώ έπρεπε να μείνει στο σπίτι του.

Ο άνδρας αυτός, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, έπρεπε να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι του για 14 μέρες μετά την επιστροφή του από περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, όμως χθες  το βράδυ εντοπίστηκε σε ντισκοτέκ κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας που έκανε η αστυνομία.

Οι αρχές του επέβαλαν το μεγαλύτερο πρόστιμο που προβλέπεται κατηγορώντας τον για «κακόβουλη ενέργεια».

«Οι άνθρωποι που θα συλλαμβάνονται σε μέρη γεμάτα κόσμο και με κακό εξαερισμό θα στέλνονται σε κέντρα πρόληψης επιδημίας και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων Ταϊβάν», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Ταϊπέι Χου Γιου-ιχ. «Δεν θα δείξω καμία επιείκεια», πρόσθεσε.

Η Ταϊβάν αποτελεί υπόδειγμα για τον αγώνα της κατά της επιδημίας Covid-19. Η κυβέρνησή της προνόησε ώστε να μειώσει τις αφίξεις ξένων επισκεπτών και να δώσει υγειονομικές οδηγίες, οι οποίες εφαρμόζονται σε πολύ μεγάλη έκταση.

Μετά την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν είχε καταγράψει το 2003 τον πιο βαρύ απολογισμό (84 θανάτους) της επιδημίας του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Η Ταϊβάν έχει μέχρι στιγμής μόνον 195 κρούσματα του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων δύο έχουν καταλήξει.

Αύξηση στα κρούσματα παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες λόγω της επιστροφής ταξιδιωτών από ζώνες που έχουν πληγεί από την επιδημία.

Πλέον η Ταϊβάν απαγορεύει τις αφίξεις μη κατοίκων της και όσοι φτάνουν εκεί οφείλουν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Η τήρηση της καραντίνας τους ελέγχεται χάρη στο GPS που έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Μηνύματα στέλνονται σε αυτούς που δεν σέβονται την τήρηση της καραντίνας τους, καθώς το σύστημα αυτό είναι συνδεδεμένο με τις υπηρεσίες της αστυνομίας.

Το πρόστιμο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων Ταϊβάν μπορεί να διπλασιαστεί, αν ο παραβάτης χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς.