ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Σπουδαία ανακάλυψη! Βρέθηκε το παλαιότερο είδος τυραννόσαυρου (ΦΩΤΟ)

Μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη σημειώθηκε στον Καναδά, όπου βρέθηκε ένα νέο είδος τυραννόσαυρου, εξάδελφος του γνωστού μας t-rex, που έσπερνε τον τρόμο στις πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, πρόκειται για το παλαιότερο μέλος μιας απολύτως στυγερής οικογένειας, όπως μαρτυρά και το όνομά του, το οποίο είναι Θανατοθεριστής (Thanatotheristes degrootorum κατά την επιστημονική ονομασία του) και βρισκόταν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας, φτάνοντας σε μήκος τα 8 μέτρα.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Cretaceous Research, το γιγαντιαίο σαρκοβόρο ερπετό, από το οποίο έχουν βρεθεί μόνο μερικά τμήματα του κρανίου του (είχε μέγεθος περίπου 80 εκατοστά), φαίνεται ότι είναι το παλαιότερο μέλος της οικογένειας του Τυραννόσαυρου Ρεξ στη Βόρεια Αμερική. Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί είναι ηλικίας τουλάχιστον 79 εκατομμυρίων ετών ενώ ο t-rex, το γνωστότερο είδος θηριόποδου δεινόσαυρου, έζησε πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και μισόν αιώνα που βρέθηκε στον Καναδά ένα νέο είδος τυραννοσαυρίδη. «Οι τυραννόσαυροι ήταν πολύ διαφορετικοί» μεταξύ τους, εξήγησε η Ντάρλα Ζελενίτσκι, εκ των συγγραφέων της έρευνας. Ο Θανατοθεριστής είναι το δέκατο είδος που εντοπίστηκε στη Βόρεια Αμερική.