GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το πέτρινο δάσος που έφερε τον… Άρη στη Γη!

H Μαδαγασκάρη είναι ένα άγριο, μοναδικό μέρος. H αφρικανική νήσος φιλοξενεί μια σειρά από ενδημικά είδη και φυσικά τοπία που πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Ανάμεσα στις φυσικές της ομορφιές μπορεί να υπερηφανεύεται πως φιλοξενεί το μεγαλύτερο πέτρινο δάσος του κόσμου, το οποίο έχοντας μια ελαφρά κόκκινη απόχρωση μπορεί κάλλιστα να μας ξεγελάσει και να νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στον  Άρη.

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη φιλοξενεί πολλά μοναδικά  αξιοθέατα. Ο πολιτισμός της Μαδαγασκάρης δεν ακολούθησε εκείνον των χωρών της Ανατολικής Αφρικής. Επειδή η χώρα ήταν υπό γαλλική κυριαρχία μέχρι το 1960, υπάρχουν στοιχεία  γαλλικής αρχιτεκτονικής σε όλες τις πόλεις. Ο συνδυασμός με την αρχική ξύλινη αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού έβαλε τη χώρα στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αλλά ας μιλήσουμε και για τη φύση. Εκεί ξεχωρίζουν οι πίθηκοι και τα…  tsingy!

Στη Μαδαγασκάρη η λέξη Tsingy για τους ντόπιους  σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «εκεί που δε μπορεί να περπατήσει κανείς»

Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Η λέξη περιγράφει τους ψηλούς, λεπτούς βράχους που μοιάζουν με βελόνες και μπορούν να βρεθούν σε όλη τη χώρα. Ένα μόνο στραβοπάτημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Το Εθνικό Πάρκο της Μπερναράχα, γνωστό και ως «το πέτρινο δάσος», βρίσκεται στη δυτική Μαδαγασκάρη και αποτελεί ένα πραγματικά εντυπωσιακό θαύμα της φύσης, ενώ το 1990 η Unesco το ανακήρυξε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η μοναδική άγρια ομορφιά του εκτείνεται σε 375.600 στρέμματα. Αλλά το ύψος είναι το πραγματικά τρομακτικό στοιχείο, καθώς κάποιες κορυφές βράφων μπορούν να φτάσουν στα 2.600 πόδια, δηλαδή τα 800 μέτρα!  Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, προσφέρει και ένα μοναδικό καταφύγιο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται  με εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν  περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, όταν στρώματα ασβεστίτη στον πυθμένα μιας λιμνοθάλασσας σχημάτισαν ένα παχύ ασβεστολιθικό στρώμα . Στα χρόνια που ακολούθησαν  η τεκτονική δραστηριότητα έφερε ψηλότερα τον ασβεστόλιθο και καθώς η στάθμη της θάλασσας έπεσε μετά το τέλος της εποχής των παγετώνων  βγήκε στην επιφάνεια. Τα αρχαία ιζήματα δεν ήταν πλέον υποβρύχια και «μαστιγώθηκαν» από τις βροχές των μουσώνων, οι οποίες απομάκρυναν τους μαλακότερους βράχους πολλοί από τους οποίους αποτελούσαν οροφές των σπηλαίων και έτσι σχηματίστηκαν φαράγγια ανάμεσα σε βραχώδεις πύργους.

Αυτό το τοπίο της Μαδαγασκάρης το όμορφο αποτέλεσμα της διάβρωσης από τις συχνές τροπικές βροχές δίνει πραγματικά μια αίσθηση πως δεν βρίσκεσαι στη Γη!