ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Βρήκαν τον… δολοφονημένο μετά από πέντε χρόνια! Κρυβόταν σε δάσος!

Όλοι τον είχαν για πεθαμένο και μάλιστα θύμα δολοφονίας και εκείνος κρυβόταν σε ένα δάσος της Βρετανίας!

Ο λόγος για έναν 40χρονο Λιθουανό αγρότη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το 2015 στη Μεγάλη Βρετανία και οι αρχές τον θεωρούσαν θύμα δολοφονίας, αλλά βρέθηκε να ζει στο δάσος, στην περιοχή Κεϊμπριτζσάιρ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο λόγος για τον Ricardas Puisys, ο οποίος όπως αναφέρει η Guardian, εθεάθη για τελευταία φορά στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 στον χώρο εργασίας του, 20 μίλια από την τότε κατοικία του στο Ουίσμπετς του Κέιμπριτζσαϊρ.

Έπειτα από δυο μέρες δεν εμφανίστηκε στη δουλειά και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η αστυνομία ξεκίνησε μια έρευνα, πιστεύοντας ότι ο Puisys είχε πέσει θύμα δολοφονίας. Τον επόμενο μήνα, ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος, όμως στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ωστόσο, υπήρξαν κάποια στιγμή ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι ζωντανός, όταν δημιουργήθηκε ένας λογαριασμός στο Facebook με το όνομά του και δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από έναν άνδρα που η αστυνομία πίστευε ότι ήταν ο Puisys. Τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, ξανά ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του και τον Δεκέμβριο η αστυνομία είπε ότι είχε λάβει αρκετές αναφορές από κόσμο που ισχυριζόταν πως τον είχαν δει.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Puisys είχε εντοπιστεί την 1η Ιουλίου να κρύβεται στο Ουίσμπετς. Στελέχη της αστυνομίας πιστεύουν ότι οργάνωσε την εξαφάνισή του επειδή φοβόταν για την ασφάλειά του.

Τον Αύγουστο του 2015, λίγο καιρό πριν χαθούν τα ίχνη του, ένας κάτοικος της περιοχής είχε καταγγείλει ότι ο Puisys είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης και ότι ενδεχομένως εξαναγκαζόταν να αλλάζει κατοικίες στην περιοχή του Ουίσμπετς, παρά τη θέλησή του. Αστυνομικοί είχαν επισκεφθεί τότε τον άνδρα, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι είναι εντάξει.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή Rob Hall της μονάδας Σοβαρών Εγκλημάτων του αστυνομικού τμήματος της κομητείας, «Για περίπου πέντε χρόνια η εξαφάνιση του Ricardas αποτελούσε μυστήριο. Στα τέλη Ιουνίου όμως, λάβαμε κάποιες πληροφορίες που μας οδήγησαν στο να τον βρούμε».

Ο Puisys εργαζόταν σε μια εταιρεία ονόματι Nightlayer Leek Company στην περιοχή Chatteris, μέσω πρακτορείου την εποχή της εξαφάνισής του. Το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου του 2015, μετά τη δουλειά, πιστεύεται ότι είχε βγει με μια παρέα συμπατριωτών του Λιθουανών. Όμως από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

«Ανησυχούσαμε ότι ο Ricardas έπαθε κάτι κακό εκείνο το απόγευμα. Πλέον πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να αποφάσισε να το σκάσει γιατί είχε πέσει θύμα εγκληματικής δραστηριότητας, και τον είχαν εκμεταλλευτεί κάποιοι άνθρωποι. Μια ομάδα ερευνητών εργάστηκε ακούραστα ακολουθώντας διάφορα στοιχεία, όμως κανένα δεν οδήγησε στα ίχνη του. Όλα άλλαξαν όμως όταν λάβαμε πληροφορίες ότι ο Ricardas μπορεί να ήταν ζωντανός και ακόμα στην περιοχή του Ουίσμπετς», ανέφερε ο Hall, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Μετά από έρευνα σε μια δασώδη περιοχή κοντά στη Χέρκροφτ Ρόουντ, ο Ricardas εντοπίστηκε τελικά να ζει μέσα σε χαμηλή βλάστηση, σε σημείο πολύ καλά κρυμμένο, έχοντας περάσει εσκεμμένα κρυμμένος και χωρίς να μιλάει με κανένα για αρκετό καιρό».

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός, η απόφαση να καθυστερήσει κάποια 24ωρα η ανακοίνωση του εντοπισμού του λήφθηκε με γνώμονα την ασφάλεια του άνδρα, προκειμένου να εφαρμοστούν ορισμένα μέτρα προστασίας. Σημείωσε πως μέλημα των Αρχών ήταν «να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Puisys αλλά και να του παρασχεθεί η απαιτούμενη υποστήριξη, καθώς πιστεύεται ότι πέρασε τα τελευταία πέντε ή και περισσότερα χρόνια της ζωής του αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις». Τέλος, ο αξιωματικός, δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα για την εκμετάλλευση που υπέστη ο Puisys.

Το 2015, όταν ο γείτονάς του είχε εκφράσει στην αστυνομία τις ανησυχίες του πως ο Puisys γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, αστυνομικοί είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, όμως εκείνος τους είχε πει πως ήταν εντάξει. Ωστόσο, όπως εξηγεί η αστυνομία, ο Puisys είχε ελάχιστα χρήματα και δεν είχε πολλούς φίλους ή συγγενείς στη χώρα, ενώ είχε «το είδος του χαρακτήρα που τον καθιστούσε ευάλωτο στην εκμετάλλευση».