ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Ήρθε το… γάλα καμήλας!

Το γάλα που τρέφει εδώ και αιώνες τους  Βεδουίνους είναι το νέο super food που έχει κατακτήσει χίπστερς και οι συνειδητούς λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Είναι μεν σπάνιο, για’ αυτό και πανάκριβο στη Δύση, σε μικρές ποσότητες όμως παράγεται  τώρα πια και στην Αμερική.

Ακόμη και η Κιμ Καρντάσιαν το δοκίμασε την περασμένη χρονιά όταν επισκέφτηκε το  Μπαχρέιν. Γευστικά το γάλα καμήλας θυμίζει το αγελαδινό αλλά έχει λιγότερα λιπαρά και σύνθεση που μοιάζει περισσότερο με αυτή του μητρικού γάλακτος.

Οι παραγωγοί του ισχυρίζονται ότι είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και ότι θεραπεύει ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η νόσος του Crohn ακόμη και ο αυτισμός. Πριν όμως σπεύσει κάποιος να το αναζητήσει καλό θα ήταν να μάθει κάτι περισσότερο γι’ αυτό.

Το γάλα καμήλας προωθείται τελευταία και στην Αμερική από έναν μουσουλμάνο και έναν χριστιανό. Πιστεύοντας στις  θεραπευτικές του ιδιότητες, ο Γουαλίντ Αμπούλ Γουαχάμπ από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας που πήγε να σπουδάσει στις ΗΠΑ και ο Σαμ Χοστέτλερ, αγρότης από το Μιζούρι που ανήκει στην χριστιανική ομάδα των Άμις, έφτιαξαν την εταιρεία Desert Farms. Παράγουν φρέσκο, παστεριωμένο και κατεψυγμένο γάλα καμήλας, αλλά και σε σκόνη, όπως επίσης κεφίρ, σαπούνια και κρέμες προσώπου από γάλα καμήλας. Οι ισχυρισμοί τους  όμως σχετικά με οφέλη των προϊόντων τους έχουν επικριθεί από το FDA.

Το πρόβλημα γράφει ο Independent  δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το γάλα καμήλας κοστίζει περίπου 35 ευρώ το λίτρο, αλλά ότι οι ισχυρισμοί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι στην πραγματικότητα εντελώς ανυπόστατοι. Με μια προειδοποιητική επιστολή, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ υπενθυμίζει στον Γουαχάμπ ότι τα προϊόντα του δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να προωθούνται ως φάρμακα.