ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ξέρετε γιατί οι άντρες γονατίζουν όταν κάνουν πρόταση γάμου;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το γονάτισμα κατά τη διάρκεια της πρότασης γάμου συμβολίζει απόλυτο ρομαντισμό ενώ για άλλους ακόμη ένα κλισέ γάμου που θέλουν να αποφύγουν. Τι όμως σημαίνει πραγματικά η κίνηση των ανδρών όταν γονατίζουν μπροστά στην αγαπημένη τους ζητώντας τη σε γάμο;

Γιατί λέμε «σώθηκε από το στόμα του λύκου»;

Το site The Engagement Ring Bible έρχεται να δώσει την απάντηση, λέγοντας πως η συγκεκριμένη παράδοση προέρχεται από την εποχή των ιπποτών. Οι ιππότες συνήθιζαν να γονατίζουν μπροστά στον βασιλιά τους ως ένδειξη σεβασμού και αφοσίωσης. Η κίνηση αυτή συνδέθηκε επίσης και με τις θρησκευτικές τελετές όπου οι πιστοί γονατίζουν ενώπιον του Θεού. Έτσι όταν ένας ευγενής ζητούσε σε γάμο μία δεσποσύνη γονάτιζε μπροστά της με το δαχτυλίδι δηλώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του προς εκείνη.

Μία ακόμη λεπτομέρεια που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι η σημασία του δαχτυλιδιού για το οποίο υπεύθυνος είναι ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄. Το 1214 θέσπισε έναν νόμο με τον οποίο τα ζευγάρια που σκόπευαν να παντρευτούν έπρεπε να τηρούν μία περίοδο αναμονής. Μέχρι την ημέρα του γάμου τους έπρεπε να φορούν ένα δαχτυλίδι ως σύμβολο της δεύσμευσής τους.