ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Το «ναι» στο δημοψήφισμα είναι «ναι» στο ευρώ

Αντιμέτωπη με την προοπτική μιας αληθινής καταστροφής χωρίς προηγούμενο, σε καιρό ειρήνης, είναι η χώρα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα βρισκόταν σε οικονομική κρίση εδώ και χρόνια, όμως «βγήκαμε από την κρίση, υπήρχε βελτίωση και σε πέντε μήνες, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε κλειστές τράπζες και στάση πληρωμών, είμαστε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και την κοινωνική αναταραχή. Ένα βήμα πριν βγούμε από το ευρώ».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως όλοι όσοι καλούνται στις κάλπες την εχόμενη Κυριακή πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πέντε βασικά σημεία:

1. Το πραγματικό ερώτημα είναι "ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ". Το "όχι" οδηγεί όχι μόνο στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά οδηγεί στο χάος, σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε:

2. «Η έξοδος θα οδηγήσει σε κατάρρευση και σε πολλούς εθνικούς κινδύνους. Αν υπάρχουν αποθέματα, πόσο θα κρατήσουν και πόσο θα ανανεωθούν; Αγοράζοντας από την Ευρώπη σε δραχμές;» υπογράμμισε.

3. Με την έξοδο από το ευρώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεν διαγράφεται το χρέος της χώρας. Θα ξεχρεώνουμε το χρέος σε ευρώ, με υποτιμημένες δραχμές. Οι ίδιοι οι μισθοί, σε δραχμές πια, θα αγοράζουν τα μισά αγαθά. Θα ακολουθήσει απίστευτη και πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση. Θα χάσουμε το 50% του σημερινού ΑΕΠ σε μερικές εβδομάδες».

4. Με την «απόλυτη ισοπέδωση που θα ακολουθήσει», όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, «όλα θα καταστραφούν εκτός από ένα: Το μεγάλο κομματικό κράτος. Η ανεργία θα διπλασιαστεί, θα τρέφεται από τις σάρκες της πραγματικής οικονομίας. Όπου επικράτησε το μεγάλο κράτος, οι κοινωνίες οδηγήθηκαν στο χάος».

5. Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «μέχρι τώρα η προπαγάνδα τους προσπαθούσε να πείσει ότι ήξεραν πού το πήγαιναν, ότι διαπραγματεύονταν κάτι καλύτερο εντός Ευρώπης. Αποδεικνύεται ότι εμείς προειδοποιούσαμε ότι θα φέρουν κλειστές τράπεζες. Και σήμερα όλα αυτά συμβαίνουν. Έχουμε capital controls στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Εδώ η κυβέρνηση έβαλε μόνη τα χέρια και βγάζει τα μάτια του πιο δυναμικού τομέα της οικονομίας μας».