ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα σε Μητσοτάκη: Προπαγάνδα ότι αμφισβητούμε εδαφική ακεραιότητα Ελλάδας

Η Τουρκία δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ελλάδας, δήλωσε η τουρκική αντιπροσωπεία σχολιάζοντας την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο ισχυρισμός είναι προπαγάνδα».

Σήμερα ο τουρκικός τύπος στις ιστοσελίδες του αναφέρεται στο tweet του Έλληνα Πρωθυπουργού στα τουρκικά και κάνει τίτλο τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «Εμείς δεν είμαστε εχθροί».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, η τουρκική αντιπροσωπεία σχολίαζοντας την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και την αναφορά του ότι η Τουρκία αποσταθεροποιεί την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, είπε: «Δυστυχώς, αυτή η δήλωση είναι άλλο ένα παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρότητας προς την Τουρκία. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή εκτιμάται από τη διεθνή κοινότητα».

Η τουρκική αντιπροσωπεία υποστηρίζει ότι «είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά να κατηγορείται η Τουρκία ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις, ενώ η ίδια η Ελλάδα μεταφέρει πετρέλαιο από πλοίο σε πλοίο και παραβιάζει τις κυρώσεις».

Η τουρκική αντιπροσωπεία υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία «δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ελλάδας», και ότι «αυτός ο ισχυρισμός είναι προπαγάνδα».

«Η Τουρκία ενθαρρύνει την Ελλάδα, αντίθετα, σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο για την επίλυση των διαφορών στην Αιγαίο», σύμφωνα με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με αύξηση των χωρικών της υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από την 1η Ιουνίου 1995», και ότι «η Ελλάδα αύξησε αυτή την απειλή εξοπλίζοντας τα νησιά στα ανατολικά του Αιγαίου».

Η τουρκική αντιπροσωπεία ανέφερε: «Η τρέχουσα αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις διμερείς μας σχέσεις είναι δυστυχώς συνειδητή επιλογή της Ελλάδας. Σχεδόν καθημερινά επιλέγουν προκλητικές ενέργειες και κλιμακούμενη ρητορική έναντι της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι η ελληνική πλευρά που παγώνει τις διμερείς συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ».

Αναφέροντας ότι η «ταπεινωτική και απειλητική για τη ζωή» στάση της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες έχει τεκμηριωθεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, η αντιπροσωπεία είπε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να εκπληρώσει τις ευθύνες της στο Αιγαίο και να βάλει τέλος σε τις «απάνθρωπες» πρακτικές της κατά των μεταναστών.

Η αντιπροσωπεία δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το «κυρίαρχο δικαίωμα ισότητας» και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ