ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για διαπλοκή, «νταβατζήδες» και δάνεια κομμάτων

Σε σύγκρουση εφ' όλης της ύλης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με αιχμή τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της διαφάνειας, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. 

 

 

Για τον Παπασταύρου

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ταύτιση με το ΔΝΤ,ενώ επέμεινε στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τον συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, κατηγορώντας τον τωρινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι καλύπτει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά «ακόμη και όταν αποδεικνύεται για ποιο λόγο έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια», καθώς «φτάσαμε στο σημείο οι "δέκα Παπασταύρου" να μην είναι δέκα, αλλά να είναι σε δέκα λίστες».

Για την οικονομία

Οι υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν και όταν η συζήτηση στράφηκε στην οικονομία με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι είναι βασιλικότερος του βασιλέως.

 Τσίπρας : Φωνάζει ο κλέφτης… – Δεν θα αφήσουμε να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες

«Ακόμα και στο κυριαρχικό δικαίωμα μίας εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης συμφωνημένων στόχων, σπεύσατε να το χαρακτηρίσατε ως μονομερή ενέργεια. Ούτε το ΔΝΤ δεν το έχει πει. Είστε βασιλικότερος του βασιλέως», τόνισε χειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει τι εννοούσε όταν έλεγε ότι ταυτίζετε με τις θέσεις του ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αγορά εργασίας.

«Συμφωνείτε απόλυτα με τις ομαδικές απολύσεις, γιατί αυτή είναι η θέση του ΔΝΤ, με το λοκ άουτ και τον συνδικαλιστικό νόμο. Αυτές είναι οι απόψεις σας. Υπερασπίζεστε τους πλούσιους έναντι των χαμηλών εισοδημάτων. Στο ασφαλιστικό η άποψή σας είναι η περικοπή των συντάξεων και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «και την ώρα που η κυβέρνηση δίνει την μάχη, εσείς πάτε στις ΗΠΑ και δηλώνετε ότι συμφωνείτε με τους πιστωτές».

«Στο μόνο που διαφωνείτε με το ΔΝΤ είναι σ’ αυτό που το ΔΝΤ έχει κάποιο δίκιο: το ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είπατε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό. Θέλετε να παραμείνει το χρέος ως μηχανισμός επιβολής λιτότητας», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό» καταλόγισε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση. «Έχετε ροκανίσει το 20% του χρόνου του προγράμματος και δεν έχετε κάνει ούτε ένα βήμα στην υλοποίησή του. Έχετε απολέσει την εμπιστοσύνη των θεσμών που φεύγουν από την Ελλάδα των υποκλοπών», είπε και συνέχισε «με την ανευθυνότητα, τον τυχοδιωκτισμό σας, τον τρόπο που διαχειριστήκατε την διαρροή ενίσχυσαν το ΔΝΤ. Δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο ποιος έκανε την υποκλοπή».

«Επαναφέρατε την καραμέλα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ανακοινώσατε νομοσχέδια και μετά λέτε ότι θα τα καταθέσετε σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Αυτά καταγγείλαμε. Μόνο που το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια. Μόνο τους βουλευτές σας αφορά που ψάχνουν αφορμή για να ψηφίσουν τα μέτρα που τους φέρνετε», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «σας είχα προειδοποιήσει: κάθε εβδομάδα που δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, ο λογαριασμός μεγαλώνει, η θέση της χώρας αδυνατίζει. Το δελτίο κοινωνικής θυέλλης «τα κακά πέρασαν, τα χειρότερα έρχονται», μας το θύμισαν οι υπουργοί σας».

 Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα – Ξαναζούμε το ίδιο δράμα

Έμμεση αναφορά Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση Καραμανλή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η έμμεση αναφορά του Πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «παλαιότερες δικές σας κυβερνήσεις» προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη διαπλοκή. Και στη συνέχεια αναφερόμενος στα συστημικά μίντια και τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης είπε «θα υποστούμε κόστος. Το κόστος ότι θα έχουμε καθημερινά διαστρέβλωση της πραγματικότητα. Νόμιζαν ότι με αυτά θα χάσουμε την στήριξη του λαού». «Θα χάσουμε στον ελληνικό λαό όταν μας υποστηρίξουν αυτοί, οι νταβατζήδες, όπως είχε πει κάποιος. Και αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 Πυρά εκατέρωθεν για τη φοροδιαφυγή στις δευτερολογίες Τσίπρα – Μητσοτάκη

«Ο Πρωθυπουργός των κλειστών συνόρω και των κλειστών τραπεζών»

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού και περνώντας στην αντεπίθεση του είπε ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών, ενώ τόνισε ότι το αίτημα για εκλογές γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό. 

Απαντώντας για την υπόθεση Παπασταύρου, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας «προδικάζει με απαράδεκτο τρόπο τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε ότι στερείτε τους πολίτες από το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και στοχοποιείτε πολιτικά στελέχη με όσα λέτε για τις λίστες; Όσο εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε». «Μην μας κουνάτε το δάχτυλο, δεν έχετε κανένα ηθικό ανάστημα να το κάνετε» πρόσθεσε.

Για τα δάνεια των κομμάτων

Σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «τα δικά μας δάνεια τα πήραμε όταν η κρατική χρηματοδότηση ήταν πάνω από 30 εκατ. ενώ εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 4%».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θράσος «να συγκρίνει τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με δάνειο 8 εκατομμυρίων ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ, με υποθήκη το κτήριο του κόμματος και εξασφαλίσεις».