ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αίνιγμα» το Ποτάμι στα σχέδια Φώφης-Κουβέλη

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Φούντωσαν τα σενάρια για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και του Φώτη Κουβέλη, με αιχμή τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό και τα μέτρα που πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

 

 

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά και το πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ -δημοσίως- έχουν ως αντικείμενο το προσφυγικό, ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτά που συζητούνται στο παρασκήνιο. 

Ήδη η κυρία Γεννηματά έχει μιλήσει ανοιχτά για την συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με κοινό προοδευτικό πρόγραμμα και σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, και με αιχμή την δημοσκοπική φθορά που έχει υποστεί το ΠΑΣΟΚ, για τη Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά της κυρία Γεννηματά, θα ήταν ευχής έργο μια ενδεχόμενη κίνηση συνεργασίας εκ μέρους του Τσίπρα.

 Η Φώφη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Άλλωστε, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιέζεται και από ένα εσωκομματικό μέτωπο, κυρίως δε από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας με την πρώτη ευκαιρία, στο πλαίσιο μιας διεύρυνσης της κεντροαριστεράς.

Πολλοί εκτιμούν, βάσει των παραπάνω, ότι ο μόνος τρόπος να «διασωθεί» η κυρία Γεννηματά, θα ήταν να προσκολληθεί στον Τσίπρα. 

Όσον αφορά τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, η συνεργασία «ψήνεται» εδώ και 1,5 χρόνο. Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος επηρεάζει ένα σημαντικό κομμάτι της ΔΗΜΑΡ είναι καιρό συνομιλητής του κ. Τσίπρα, ο οποίος στο άμεσο μέλλον θα κάνει κινήσεις διεύρυνσης της βάσης του κόμματός του, με αιχμή τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις από τα μνημονιακά μέτρα.

Γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επίσης πιέζεται εσωκομματικά με αιχμή την κάμψη του Ποταμιού και την επέκταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο.

Δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να δούμε να πυκνώνουν οι επαφές του επικεφαλής του Ποταμιού με τον Πρωθυπουργό, εάν η κατάσταση φτάσει σε σημείο που θα είναι μονόδρομος οι εκλογές. Για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες κάλπες και εάν υπάρξουν νέες πιέσεις από τις Βρυξέλλες για «πολιτική συνεννόηση» στην Ελλάδα, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και καταιγιστικές. 

Μπορεί επισήμως το Μαξίμου να διαψεύδει τα σενάρια για νέα διευρυμένη κυβέρνηση, ωστόσο -όπως λένε γνώστες των πραγμάτων- στην πολιτική τίποτα δεν είναι «άσπρο ή μαύρο». Έτσι, ένα εφεδρικό σχέδιο είναι προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι πάντα στο συρτάρι εάν τα πράγματα δυσκολέψουν πολύ.

Στην κυβέρνηση θέλουν να πετύχουν τη συνεισφορά της αντιπολίτευσης σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα όπως το προσφυγικό και το ασφαλιστικό, ωστόσο ξέρουν ότι πλέον δεν δίνονται λευκές επιταγές ούτε από τη Φώφη ούτε από τον Σταύρο.