ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναζωπυρώνονται» τα σενάρια για ανασχηματισμό – Όλο το παρασκήνιο

Διορθωτικές κινήσεις αναμένεται να επεξεργαστεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς οδεύει προς τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι το σχέδιο εξόδου από την υγειονομική κρίση ως τα τέλη Ιουνίου και η διαχείριση των επιπτώσεων στην οικονομία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και προς το παρόν, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», βγάζουν κατηγορηματικά εκτός κάδρου το σενάριο πρόωρων εκλογών, αν και σχετικές εισηγήσεις γίνονται. Δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού με αυστηρή προϋπόθεση το τέλος του εφιάλτη της πανδημίας το καλοκαίρι.

«Οι στοχευμένες αλλαγές ταιριάζουν στο προφίλ του μοντέλου διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το έχει αποδείξει…» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, ενισχύοντας τις πληροφορίες για παρασκηνιακές ζυμώσεις σχετικά με τις επόμενες πρωτοβουλίες του Μαξίμου, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αποκαλύψει ότι θα αναζητήσει περισσότερες γυναίκες για την αναμόρφωση του κυβερνητικούς σχήματος όποτε γίνει ο πρώτος ανασχηματισμός, διατηρεί ενεργούς διαύλους, έχοντας έναν ευρύ κύκλο (Απευθείας) συνομιλητών. Και αν κάτι έχει δείξει εμφανώς ο Πρωθυπουργός είναι ότι ρίχνει βάρος στους συμβολισμούς, επιδιώκει κοινωνικές συμμαχίες, αναδεικνύει τους αποκαλούμενους τεχνοκράτες και επενδύει σε ανοίγματα με «αλίευση» προσώπων πέραν της γαλάζιας «δεξαμενής» , αξιοποιώντας ήδη πρόσωπα με θητεία στο περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Άννας Διαμαντοπούλου κλπ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν αξιοποίηση προσεχώς προσώπων με πολιτική εμπειρία μαζί με ορισμένους τεχνοκράτες. Με άλλα λόγια θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, έστω και περιορισμένες, θα ενισχύουν το στίμα της επανεκκίνησης, παράλληλα με αυτό της διεύρυνσης.

Προ πανδημίας υπήρχαν οι πρώτες διαπιστώσεις για κάθε υπουργό και υφυπουργό. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μηνύματα κινητοποίησης και όχι εφησυχασμού για περισσότερο έργο και αντιστροφή τυχόν αρνητικών εντυπώσεων λόγω υστέρησης έργου σε σχέση με τις απαιτήσεις. Με την υγειονομική κρίση τα μηνύματα αυτά εντάθηκαν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» , πολλοί ερμήνευσαν την παρέμβαση Μητσοτάκη στο θέμα των voucher, ως σήμα επερχόμενου γύρου βαθύτερων «διορθωτικών» κινήσεων. Είχαν προηγηθεί βεβαίως άλλες, όπως η επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και ο «χωρισμός στο υπουργείου Εργασίας ενός έτσι κι αλλιώς «δύσκολου», κατά τις πληροφορίες, διδύμου Βρούτση-Μηταράκη.

Στο πρωθυπουργικό «βαθμολόγιο» μετρούν όλα- απόδοση συνεργασία, ρυθμός, τρόπος, στήριξη των κυβερνητικών θέσεων – και στην κατεύθυνση αυτή θα ξεχωρίσεουν πρόσωπα, που θα «αντέξουν» και άλλα που μάλλον… κινδυνεύουν. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στις θέσεις υφυπουργών, στους οποίους δόθηκε ευκαιρία για παραγωγή έργου και προβολή, ανοίγει μεγαλύτερο περιθώριο αλλαγών – ίσως και για αποχώρηση άνευ αντικατάστασης – σε σχέση με τους υπουργικούς θώκους. Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς – απευθυνόμενος απευθείας στον Πρωθυπουργό και με ανοιχτούς διαύλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – διατηρεί και το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της αντιπυρικής προστασίας ενώ ήρθε για να μείνει στην κυβέρνηση. Στην ίδια «πρώτη γραμμή» του τελευταίου δύσκολου διμήνου, υπό τη συντονιστική ομπρέλα του Άκη Σκέρτσου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, όπως ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ κομβικό για τον Πρωθυπουργό είναι το έργο κάτω από τα ραντάρ, στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας από τον αρμόδιο τεχνοκράτη υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους στόχους για τον ψηφιακό ανασχηματισμό πιάνει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ στις συζητήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου για την επόμενη μέρα μετά την υγειονομική κρίση θεωρούνται κομβικά τα παραγωγικά χαρτοφυλάκια, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη και του Κωστή Χατζηδάκη. Επίσης, όπως σημειώνει η εφημερίδα, φέρεται ότι υπάρχουν σκέψεις για ενισχυτικές κινήσεις στο έργο του τουρισμού, της ναυτιλίας, αλλά και στον τομέα της υγείας, χωρίς να αποκλείονται μετακινήσεις προσώπων. Συζητήσεις για τυχόν νέα πρόσωπα, έχει πυροδοτήσει και η επιλογή του Ηλία Μόσιαλο για εκπρόσωπο στους διεθνείς οργανισμούς. Ο ίδιος, που διαψεύδει πολιτικές προεκτάσεις σε αυτήν την επιλογή, συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις του Μαξίμου για την πανδημία και διατηρεί τακτική απευθείας επαφή με τον Πρωθυπουργό.

Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι υπαρκτές και μάλιστα αρχίζει να ψιθυρίζεται ακόμα και ονοματολογία για στελέχη της Κεντροαριστεράς που ενδεχομένως θα αναζητούσαν νέα θέση στην πολιτική σκηνή της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» στις κουβέντες, από τις οποίες προφανώς κρατούν αποστάσεις κυβερνητικές πηγές, αναφέρεται εκτός του κ. Μόσιαλου, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί με το ΚΙΝΑΛ στην Αργολίδα. Έγκυρες πηγές, παρότι δεν παίρνουν θέση στη σεναριολογία, εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός στρέφεται περισσότερο σε πρόσωπα που έχουν παραγάγει πολιτικό έργο αλλά ταυτόχρονα θεωρούνται στα μάτια της κοινωνίας ως πιο «άφθαρτα» από το παλαιοκομματικό σύστημα.

Το σχόλιο της Πελώνη

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ρωτήθηκε στην πρωινή εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας πως οι κυβερνητικές προτεραιότητες διαφέρουν τη στιγμή αυτή.

«Οι προτεραιότητες είναι άλλες. Δεν τελειώσαμε με την κρίση του κορωνοϊού, είμαστε στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτές είναι οι προτεραιότητες κυβέρνησης και πρωθυπουργού. Και κυρίως η οικονομία, σε συνδυασμό με το να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση» υπογράμμισε.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η αντιπολίτευση επικαλείται συνεχώς εκλογές. Η κυβέρνηση δεν συζητά κάτι τέτοιο. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, ίσως συσπείρωσης» επισήμανε σχετικά.