ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανηλεής πόλεμος Μαξίμου – Πανούση στη σκιά των μηνύσεων

Στα άκρα έχει οδηγηθεί αντιπαάθεση της κυβέρνησης με τον Γιάννη Πανούση, με αιχμή τις καταγγελίες του τελευταίου για τον ΣΥΡΙΖΑ και την τρομοκρατία, τη δημοσιοποίηση απορρήτων συνομιλιών της ΕΥΠ και τη μήνυση που κατέθεσε η κυβέρνηση, κατά παντός υπευθύνου, για τη διαρροή μυστικών της Πολιτείας.

 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης να κατηγορεί το Μαξίμου ότι σχεδιάζει ακόμη και τη σύλληψή του. Κυβερνητικές πηγές, μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, έθεταν δύο καυτά ερωτήματα στον κ. Πανούση: Πώς είναι δυνατό να έχει στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, ενώ δεν είναι πια υπουργός, και γιατί δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες όταν δεχόταν απειλές για τη ζωή του, ενώ μάλιστα ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη!

Μια ακόμη δήλωση-ανακοίνωση του κ. Πανούση πυροδότησε ακόμη περισσότερο την κόντρα, καθώς εμμέσως κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι το μόνο που μένει, μετά τη μήνυση, είναι να τον συλλάβουν… 

Η ανταπάντηση δεν άργησε να έρθει από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες διερωτώνταν -με δόση ειρωνίας- «πώς ένας καθηγητής της Εγκληματολογίας δε μπορεί να κατανοήσει ότι δεν υπήρξε καμία μήνυση εναντίον του, κατά την επίσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης, και Προστασίας του Πολίτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί η οποιαδήποτε παράνομη χρήση απόρρητων εγγράφων». 

Τόνιζαν, μάλιστα, ότι «αποκλειστικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της νομιμότητας και ειδικότερα όταν πρόκειται περί θεσμών κρίσιμων για την εθνική ασφάλεια».  

Περιεχόμενο-φωτιά της μηνυτήριας αναφοράς 

Παραβιάστηκαν ή όχι  μυστικά της Πολιτείας; Παραβιάστηκε ή όχι το καθήκον εχεμύθειας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Και αν ναι, ποιος/ποιοι επωφελήθηκε από την κατάσταση αυτή;

Τα ερωτήματα αυτά έθεσαν, κατά πληροφορίες του newpost, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.

Η μηνυτήρια αναφορά, πάντως, που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, αυτουργού ή συμμέτοχου σε σειρά παράνομων ενεργειών, ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχικό ερώτημα αν είναι αυθεντικό ή όχι το υλικό που τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται στο Πανελλήνιο. Πόσο μάλλον που, όπως υποστηρίζουν οι δύο υπουργοί,  ο Γιάννης Πανούσης, αλλά και όσοι μεταδίδουν τα  επίμαχα στοιχεία, δεν αποσαφηνίζουν αν πράγματι αναφέρονται σε απόρρητες εκθέσεις ή όχι.

Στην περίπτωση όμως που αποδειχθεί η γνησιότητα των εγγράφων, διευκρίνισαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τότε ο πρώην υπουργός -που κατείχε διπλή ιδιότητα, όπως επεσήμαναν, αυτήν του πρώην (αναπληρωτή) υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά και εκείνην του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ- και όσοι δημοσιοποιούν το σχετικό υλικό, δεν νομιμοποιούνται να έχουν στη διάθεσή τους, πολύ περισσότερο να διακινούν τα απόρρητα αυτά έγγραφα. Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν πως, στην περίπτωση αυτή, τα αδικήματα είναι βαρύτατα και επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια.

Συμπερασματικά, οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν κατεπείγον, να ελεγχθεί αν πράγματι τα στοιχεία είναι αληθινά ή προϊόν μυθοπλασίας. Αν, όντως, είναι αληθινά, θα πρέπει να διερευνηθεί  με ποιο τρόπο περιήλθαν σε χέρια τρίτων και αν, έτσι, παραβιάζονται μυστικά της Πολιτείας. Επιπλέον, αν νομίμως δημοσιοποιούνται από μέσα ενημέρωσης, στο βαθμό που κλονίζεται έτσι η εμπιστοσύνη των πολιτών σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη.

Κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε, τέλος, ότι με βάση τα «στοιχεία» που παρουσιάσθηκαν στο δημόσιο διάλογο, θα έπρεπε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως, κενό το οποίο ωστόσο, ήλθε να καλύψει η μηνυτήρια αναφορά των δύο υπουργών.