ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτική επιστολή: Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμος να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών

Δισέλιδη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δημοσιεύουν οι FT, σύμφωνα με την οποία, ο πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών με μικρές τροποποιήσεις.

 

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται όλους τους όρους, ολόκληρο το πακέτο που ήταν πάνω στο τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο με μόνο λίγες μικρές αλλαγές, σύμφωνα με την επιστολή.

Η επιστολή των δύο σελίδων, αποστέλλεται στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε την επιστολή στα αγγλικά εδώ

Πρόκειται για όλα τα μέτρα που θα συνοδεύουν το τρίτο πρόγραμμα των 29,1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τη λήξη της διάσωσης κατά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Τρίτης σημαίνει ότι η επέκταση δεν είναι πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα νέο σχέδιο διάσωσης εντός των προσεχών ημερών.

Επί λέξη η επιστολή του κ. Τσίπρα λέει πως η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ με μια αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική έκπτωση 30% για τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες είναι δύσκολος ο εφοδιασμός.

Για το ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ο κ. Τσίπρας ζητά η αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022 να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως. Επίσης ζητά το «phase out» στο ΕΚΑΣ, που συμφωνεί να σταματήσει σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με βραδύτερο ρυθμό.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί αυτήν την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», γράφει ο κ. Τσίπρας.

«Όπως θα παρατηρήσετε», συμπληρώνει, «οι τροποποιήσεις μας είναι ολοκληρωμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Διαβάστε επίσης: