ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει ο Τσίπρας το εφεδρικό πακέτο μέτρων των 3 δισ. – Το «χαρτί» του χρέους

Αποφασισμένη να υλοποιήσει τη συμφωνία του Ιουλίου και τίποτα περισσότερο είναι η ελληνική κυβέρνηση.

 

 

Το μήνυμα έστειλε, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. 

«Θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά. 

«Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις.

Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες» σημείωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη. 

«Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».

Τα σχέδια του Μαξίμου 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του είναι αποφασισμένοι να παίξουν  δυνατά το «χαρτί» του χρέους, ελπίζοντας ότι αν δεν αποσπάσουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του, θα επιτύχουν τουλάχιστον κάποιον «συμψηφισμό» με τις απαιτήσεις των δανειστών και θα μπορέσουν να κρατήσουν τις κόκκινες γραμμές στα συνταξιοδοτικά, στο φορολογικό και την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Στη γραμμή αυτή υπερθεματίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις απόψεις του οποίου απηχεί το κείμενο της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ «Πρωτοβουλίας 53+», όπου  μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων (…). Αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Τις απόψεις αυτές  συμμερίζεται  ο Αλέξης Τσίπρας – ή τουλάχιστον αυτό διαμηνύει όχι μόνον  προς τους συντρόφους του στο κόμμα, αλλά και προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του με τους οποίους συνομιλεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση  έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί «τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο» από την συμφωνία της 13ης Ιουλίου 2015 και ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα 

Το δέλεαρ και η παγίδα

Το δέλεαρ για την κυβέρνηση είναι ότι αν αποδεχθεί το σχέδιο, η συμφωνία και η αξιολόγηση μπορούν να κλείσουν τώρα με τα μέτρα που αντιστοιχούν στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών και των ελληνικών αρχών – και όχι στις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Στο Μαξίμου φοβούνται μήπως από την «πρεμούρα» τους για συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πέσουν σε παγίδα του Σόιμπλε: Χωρίς να αποσπάσουν κάτι ουσιαστικό για το χρέος, συμφωνήσουν τώρα σε μέτρα που θα είναι μια διαρκής επικρεμάμενη απειλή τα επόμενα χρόνια και τελικά δεν θα αποφευχθούν.

Τα επιπλέον μέτρα που ζητά το Ταμείο – και παρασκηνιακά «σιγοντάρει» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –  θα αποφασιστούν μεν από τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μόνον εάν δεν καλυφθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Σ’ αυτή την πρόταση θα είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Εάν υπάρξει απόκλιση 0,3% (δηλαδή εάν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% αντί 3,5%), θα ληφθούν μέτρα που θα καλύψουν μόνο τη διαφορά του 0,3% (περίπου 500 εκατ. ευρώ).

Οσον αφορά το μείγμα και την απόδοση των «εν αναμονή» μέτρων που θα αποφασισθούν αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί το προτεινόμενο σχέδιο, πρόκριμα μπορεί να αποτελέσουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat για τα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας.