ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τις εικόνες του 2016 στα ελληνικά νησιά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει αμέριστη βοήθεια στις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση του προσφυγικού, έχει όμως στείλει και «ξεκάθαρα μηνύματα» για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, δήλωσε την Τρίτη ο επίτροπος Μετανάστευσης.

«Διότι δεν θέλουμε να ζήσουμε καταστάσεις σαν και αυτές που πριν από δύο χρόνια όλοι είδαμε στα ελληνικά νησιά, κυρίως με τον βαρύ χειμώνα που είχε ενσκήψει» πρόσθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Τώρα θέλω να πιστεύω ότι όλοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» επισήμανε.

Όσον αφορά το κατά πόσον η Κομισιόν εγκατέλειψε την αρχική πρόταση για υποχρεωτική μετεγκατάσταση, ο επίτροπος απάντησε ότι «η κύρια δομή του μηχανισμού της αλληλεγγύης πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, ωστόσο πρέπει να βρούμε και ένα δίχτυ ασφαλείας για να διασφαλίσουμε ότι τα Κράτη Μέλη θα τυγχάνουν τη υποστήριξης που έχουν ανάγκη».

«Πιστεύω ότι τελικά μπορούμε να φτάσουμε σε έναν έντιμο και ισορροπημένο συμβιβασμό σε αυτό» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η συνθήκη του Δουβλίνου για την καταγραφή των αιτούντων άσυλο στη χώρα υποδοχής, δεν είναι νεκρή, χρίζει όμως μεταρρύθμισης.

«Τώρα βέβαια τίθεται και το ερώτημα αν τελικά το Δουβλίνο εξακολουθεί να ισχύει ή έχει πεθάνει. Όχι λοιπόν και το λέω ξεκάθαρα.

«Η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου είναι και παραμένει προτεραιότητά μας. Και πρέπει να είναι προτεραιότητα και των Κρατών Μελών γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. 

Όλοι συμφωνούν ως προς την αρχή ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Ο σημερινός Κανονισμός του Δουβλίνου μεταφέρει όλο το βάρος σε λίγα Κράτη Μέλη.

Οι εγγενείς αδυναμίες του κανονισμού του Δουβλίνου, όπως έχει σήμερα, υπονομεύουν, επίσης, την ελευθερία μετακίνησης στο χώρο Σένγκεν και αποδυναμώνουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη ανάμεσα στα Κράτη Μέλη.

Ένας αναθεωρημένος κανονισμός του Δουβλίνου ο οποίος θα επιφέρει ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη είναι η μοναδική εφικτή λύση μεσοπρόθεσμα.

Έχουμε προχωρήσει ήδη αρκετά στο επίπεδο των συζητήσεων, χάρη στις Προεδρίες που προηγήθηκαν, την Ολλανδική, την Μαλτέζικη, τη Βουλγαρική και τώρα την Αυστριακή Προεδρία.

Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι -και δεν ήταν καθόλου εύκολη για τους λόγους που γνωρίζετε .

Χρειάστηκαν 8 χρόνια για την μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου τη τελευταία φορά, επομένως είναι λογικό να απαιτείται αρκετός χρόνος, διότι υπάρχουν ευαίσθητα θέματα, πιστεύω όμως και είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο επίτροπος.