ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Οι δίαυλοι Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να μείνουν ανοιχτοί

Την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία χαιρέτισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Πάντοτε μπορεί να έρθει αποτέλεσμα αν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Πολύ ορθά ο κ. Δένδιας πηγαίνει στην Άγκυρα. Ίσως προλειάνει το έδαφος για μια συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν» είπε τονίζοντας ότι «και οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπική του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο σχολιάζοντας πως «από το 1995 όταν γνωριστήκαμε με τον Ταγίπ Ερντογάν ως δήμαρχοι αποσοβήσαμε πολλούς κινδύνους αποτρέποντας μικρές κρίσεις να πάρουν μεγάλες διαστάσεις». Αποκάλυψε μάλιστα πως τότε «του είχε απαγορεύσει μάλιστα τότε ο Μπατζελί να έχει επαφές με Έλληνες» αλλά παρόλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε κανονικά.

«Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» τόνισε και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό επεσήμανε πως «είναι συνεχιστής της στρατηγικής του Ελευθερίου Βενιζέλου».

«Από την στιγμή που θα αρχίσουν οι συζητήσεις και δώσουμε τα χέρια για το πώς θα συνεχίσουμε μπορούμε να αποτρέψουμε κρίσεις» συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως «προέχει και προτάσσεται η ακεραιότητα της χώρας».

Ερωτώμενος για την συνάντηση Μπακογιάννη – Ιμάμογλου αναφέρθηκε στη διπλωματία των πόλεων. «Πολύ ορθά πήγε εκεί, εγκαθιστά μια σχέση η οποία παρεμβαίνει και διεισδύει στο συναίσθημα των λαών. Όταν πήγα στην Τουρκία μετά τους σεισμούς ήταν συγκλονιστική η υποδοχή που μου έκαναν» είπε.

«Οι δίαυλοι Ελλάδας – Τουρκίας πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Συνεννόηση και συνεργασία. Χαίρομαι που επιχειρείται αποκλιμάκωση ώστε να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος» συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επικαλέστηκε την εμπειρία του στην Κομισιόν και τη διαχείριση του μεταναστευτικού: «Σε ότι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορούσα να αντιληφθώ όταν ανέλαβα ότι σε 5 μήνες θα ήταν το κορυφαίο ζήτημα για την Ευρώπη» είπε και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου: «επίκειται αναθεώρηση της δήλωσης Ευρώπης- Τουρκίας. Μετά τον κορωνοϊό θα προκύψουν νέα κύματα μεταναστών. Η Ελλάδα αυτό πρέπει να το θέσει στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει μια σημαντική γεωπολιτική θέση ως πύλη για όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά σύνορα συμπίπτουν».

Άφησε αιχμές κατά της ΕΕ εξηγώντας πως δεν έχει ολοκληρωθεί πολιτικά και καλό θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι. «Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα ρητορικά αλλά κάθε χώρα έχει τις δικές της διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία. Είναι άλλωστε ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή και υπάρχει ανησυχία μήπως διολισθήσει στη ρωσική επιρροή. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να κρατάμε τη σχέση με την ΕΕ ζωντανή και να θυμίζουμε πως η θέση της Ελλαάδας είναι σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά και για το ΝΑΤΟ» εξήγησε και τόνισε: «Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική».