ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Διάγγελμα Μέρκελ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα

H  Άνγκελα Μέρκελ θα επιχειρήσει  η ίδια να εξηγήσει γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας η – εκ νέου – διάσωση της Ελλάδας και να κάμψει τις αντιρρήσεις, που αυτή τη στιγμή «μετρώνται» στο ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται  δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Καγκελάριος θα απευθύνει το διάγγελμα αμέσως μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, με όρους που εκείνη πιστεύει πως της δίνουν τα επιχειρήματα να την «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας.

Βασικό της επιχείρημα άλλωστε είναι ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα προκαλούσε ανυπολόγιστο κίνδυνο και ρίσκο που θα οδηγούσε σε γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. 

Η επιθυμία της Καγκελαρίου να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη πάντως έρχεται σε αντίθεση με το πολιτικό κλίμα στη χώρα προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «κατηγορείται» πως με πολιτικά τερτίπια καθυστερεί τη διαδικασία, σημειώνει το Bloomberg.

Η Καγκελάριος άλλωστε πιστεύει πως το να εγκαταλείψει τώρα την Ελλάδα, θα σημαίνει «πισωγύρισμα» για την Ευρώπη στην κρίση, ενώ θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, κατά την συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τρίτη, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν να πιέσουν τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία μέχρι τις 31 Μαΐου, ώστε να απελευθερωθεί η οικονομική βοήθεια. Μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, θα σημαίνει συμβιβασμό, ακόμα και με την εφαρμογή του ενός τρίτου μόλις των πρoηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι βουλευτές της Μέρκελ που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα υπολογίζεται πως είναι 100, από τους 311 συνολικά.

Διαβάστε σχετικά: