ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμός στη Βουλή στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα ΜΜΕ. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες!

bouli-geniki

 

Εν μέσω εντάσεων εγκρίθηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τα ΜΜΕ. Κατά τη συζήτηση  της τροπολογίας στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής υπήρξαν διαξιφισμοί μεταξύ της συγκρυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχώρησαν, αφού προηγουμένως είχαν ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Η κυβέρνηση απέσυρε από το αρχικό κείμενο τις διατάξεις για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που απαιτούνται σε κάθε Μέσο. Ειδικότερα αποσύρθηκαν οι ρυθμίσεις που προσδιόριζαν ότι στον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που απαιτούνται συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε επίπεδο ομίλου επιχειρήσεων ΜΜΕ. Ωστόσο διατηρήθηκαν οι διατάξεις σχετικά τη μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εισάγει την τροπολογία αυτήν την στιγμή, ώστε να βάλει τάξη σε ένα χώρο που ταλανίζεται από προβλήματα εδώ και χρόνια και πριν την έναρξη της νέας περιόδου των ΜΜΕ. Αναφορικά με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου δεν υπάρχει εκτίμηση του οικονομικού κόστους από την τροπολογία λόγω έλλειψης απαιτούμενου χρόνου, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «όπως η αρνητική Έκθεση δεν εμποδίζει την ψήφιση, ούτε κι η Έκθεση που λέει ότι δεν μπορώ να υπολογίσω το κόστος το κάνει».

Με τη σειρά της η υφυπουργός Επικρατείας, Σ. Βούλτεψη, τόνισε ότι «η πολυφωνία δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ομίλων», ενώ έκρινε ότι σωστά αποσύρθηκαν οι διατάξεις που αποσύρθηκαν γιατί «πράγματι ενείχαν κινδύνους για αριθμό εργαζομένων». Προανήγγειλες επίσης ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Όσον αφορά την ΝΕΡΙΤ η Σ. Βούλτεψη υπερασπίστηκε τη μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για το διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου επικαλούμενη την αρνητική εμπειρία από το ΕΣΡ, ενώ επισήμανε ότι «η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου είναι αρθρωτή, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διορίσει όλα τα μέλη».

Η κ. Βούλτεψη στηλίτευσε τη στάση των κομμάτων που αποχώρησαν από την διαδικασία παρατηρώντας ότι «όταν θέλεις να κάνεις μια συζήτηση μένεις και την κάνεις, είναι εύκολο το πεζοδρόμιο, το κοινοβούλιο είναι δύσκολο».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα και στο άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγ. Ανάργυροι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, μίλησε για «νέο συμβόλαιο διαπλοκής» κι «αποκορύφωμα του χορού των παραβάσεων του Κανονισμού της Βουλής» εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει παρουσία στην συζήτηση τέτοιων τροπολογιών» ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και τους ρώτησε γιατί «καταργείτε έναν νόμο για τον οποίο επαιρόταν η Ν.Δ. ότι συγκρούεται με την διαπλοκή και τους νταβατζήδες;».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, Π. Ρήγας, επικαλέστηκε το «δίκαιο της ανάγκης» για να δικαιολογήσει την νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ σχολίασε ότι πέρασαν οι «εποχές της ανεμελιάς», όταν η χώρα είχε δυσανάλογα πολλά ΜΜΕ σε σχέση με το μέγεθός της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τ. Κουίκ, τάχθηκε υπέρ των διατάξεων σχετικά με την διαφημιστική αγορά, αλλά επέμεινε στην απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει την ανταλλαγή εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων ΜΜΕ που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει παρών.

Στο εκπρόθεσμο της τροπολογίας, καθώς αυτή κατατέθηκε μετά τη μια το μεσημέρι της Παρασκευής, 1 Αυγούστου στάθηκε ιδιαίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκης, υπογραμμίζοντας ότι «το Προεδρείο οφείλει να μην την εισαγάγει ως εκπρόθεσμη». Ο ίδιος σχολίασε ότι η τροπολογία «ευνοεί τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών για τα ΜΜΕ και για την ΝΕΡΙΤ κι επέκρινε την «κατ’ εξακολούθηση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταθέτει άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια».

Τέλος, ο Μ. Αρβανίτης από την Χρυσή Αυγή σχολίασε ότι «ορθώς πράττει η κυβέρνηση κι εξυπηρετεί τα μεγαλοσυμφέροντα καναλαρχών κι εργολάβων, αυτοί είναι τα όργανά τους».