ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα κυβέρνησης-τρόικας στα «κόκκινα» δάνεια… λαίλαπα στο ασφαλιστικό

Χάος χωρίζει την κυβέρνηση από τους δανειστές στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως διαφάνηκε μετά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το κουαρτέτο των πιστωτών στο ξενοδοχείο Χίλτον. «Έχουμε ακόμα απόσταση» δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο κ. Σταθάκης, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουν στις διαπραγματεύσεις και ότι είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα.

 

 

Ο κ. Σταθάκης έσπευσε να συμπληρώσει ότι υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα προστασίας ή αν θα μπουν κριτήρια και ποια θα είναι αυτά.

Την ίδια στιγμή, βαθύ φαίνεται να είναι το χάσμα για την εξαίρεση από την πώληση «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, κατηγορίες τις οποίες η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προστατευθούν.

Υπενυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Κρίσιμο ραντεβού Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Κομβική θα είναι η σημερινή συνάντηση, στις 19:30 το απόγευμα, που θα έχει ο υπουργός Εργασίας με το κουαρτέτο, καθώς ήδη έχουν απορριφθεί πολλές κύριες προτάσεις της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών τα ποσοστά αναπλήρωσης και η κατώτατη σύνταξη. 
 
Αν και θεωρείται δεδομένη η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα προσπαθήσει να αφήσει το θέμα για το τέλος της διαπραγμάτευσης. Αναπόφευκτες θα είναι οι μειώσεις 20% κατά μέσο όρο, καθώς και οι τέσσερις θεσμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ελληνική αντιπρόταση για αύξηση των εισφορών στον κλάδο επικούρησης κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους μισθωτούς). Ως πλέγμα προστασίας για τις μειώσεις των επικουρικών τέθηκε το ποσό των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης)

Η ελληνική πλευρά αποκρούει προς το παρόν το αίτημα των δανειστών για μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια, δέχτηκε ωστόσο να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετή ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη (π.χ. 280 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά. Την ίδια ώρα, οι δανειστές επιμένουν σε κατώτατη σύνταξη ύψους 160 ευρώ!

Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Δηλαδή η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-40 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές. Το κουαρτέτο έχει σχολιάσει ότι «στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα». Το υπουργείο εργασίας είναι διατεθειμένο να συζητήσει το θέμα αρκεί να μην απαιτηθούν επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, παραμένει σημείο τριβής. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού. Ωστόσο η εμμονή τους για το θέμα δείχνει ότι το βλέμμα τους παραμένει στραμμένο στη μείωση των κύριων συντάξεων. Πάντως, στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ρητά ο συγκεκριμένος μηχανισμός, καθώς και δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της ασφάλισης η προσωπική διαφορά που προκύπτει στο σύνολο των συντάξεων ανέρχεται στο ποσό του 1 δισ. ευρώ. Το υπ΄αριθμόν ένα κριτήριο πάντως αν απαιτηθεί η μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Δηλαδή, στο στόχαστρο θα μπουν πρώτοι όσοι βγήκαν στη σύνταξη με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.
 
«Στον αέρα» παραμένουν οι εκπτώσεις που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς το κουαρτέτο, και κυρίως το ΔΝΤ, εκφράζει ενστάσεις.