slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ώρα για αναθεώρηση του άρθρου για τη μονιμότητα στο Δημόσιο» διαμηνύει ο Μητσοτάκης

Συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τη στάση του Ισραήλ – μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ – ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε», τόνισε.

Όσον αφορά την Τουρκία και για τα προγράμματα ευρωπαϊκών εξοπλισμών, σημείωσε ότι μετά την επιμονή της Ελλάδας υπήρξε προσπάθεια να στηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ευρώπης. Η Ελλάδα στήριξε το πρόγραμμα Safe για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει μια πρόβλεψη, σημείωσε, ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος, χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα μέλη κράτη. Σημείωσε ακόμα ότι ήρθε η ώρα ότι η Τουρκία πρέπει να σηκώσει το casus beli. Όσον αφορά μια πιθανή συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε ότι θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τους επόμενους μήνες. Σημείωσε ότι θα γίνει η συνάντηση με τον Ερντογάν και ότι «είμαστε σε αναζήτηση ημερομηνίας».

Τους τελευταίους δυο μήνες κάναμε σημαντικές κινήσεις, όπως με την Chevron που δόθηκε το πράσινο φως για εξεύρεση κοιτασμάτων και επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δημοσίευσε τους χάρτες χωροταξικού σχεδιασμού.

Όσον αφορά τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια δήλωσε ότι υπάρχει βελτίωση της εικόνας. Ουσιαστική ενεργή κατάληψη εντός πανεπιστημιακού campus δεν υπάρχει, και αν υπάρξει θα τη διαλύσουμε, τόνισε. Η παρουσία της αστυνομίας είναι πιο αποτελεσματική, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Αν υπάρξουν πρυτάνεις που θα αδιαφορούν με τα μέτρα ασφαλείας, τόνισε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

«Αξιολόγηση γίνεται και δεν μπορεί να γίνεται όπως επί ΣΥΡΙΖΑ όταν το 97% ήταν άριστοι. Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που θεσμοθέτησε μπόνους. Έχουμε 40 εκατ. φέτος για αυτόν τον σκοπό», τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ακόμη ότι έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αφορά όλους τους υπαλλήλους. Αυτό σημείωσε θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και για λόγους ανεπάρκειας ως προς την απόδοση. Το 2026 ανέφερε ότι θα είναι η χρονιά που θα συζητηθούν ζητήματα του συντάγματος.

Ένα άλλο άρθρο που  πρέπει να τροποποιηθεί είπε είναι το άρθρο 24, για να μπει μια τάξη στην αστική χωροταξία. Για τα όρια των οικισμών είπε ότι «είχαν χαραχθεί με αποφάσεις νομαρχών από το 1981. Ακριβώς επειδή πρέπει να μπει μια τάξη στο ζήτημα πρέπει να ισορροπήσουμε. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθει με εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα μέσα από ένα εναλλακτικό πρίσμα. Αλλιώς αντιμετωπίζω έναν οικισμό 2.000 κατοίκων και αλλιώς ένα χωριό 300 κατοίκων. Θα λάβουμε υπόψιν και αυτές τις παραμέτρους».

Όσον φορά τα Τέμπη και τα σενάρια συγκάλυψης είπε ότι οι πολίτες έχουν δει ότι η αντιπολίτευση προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τα Τέμπη. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει κακούργημα και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της. Δικά μας στελέχη τους στέλνουμε στο φυσικό δικαστή και η αντιπολίτευση επιμένει στο ζήτημα των Τεμπών να προσπαθήσει να πλήξει την κυβέρνηση.