3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για τουρκικές εκλογές: «Θα ήμουν επιφυλακτικός να πω εάν θα ηττηθεί ο Ερντογάν»

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ρωτήθηκε για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεθαύριο στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν περιμένει να αλλάξει κάτι, ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Καταρχάς, δεν δικαιούμαι να τοποθετηθώ, το καταλαβαίνουμε όλοι. Θα ήταν τεράστιο λάθος για τη χώρα να έχει άποψη επί των θεμάτων αυτών. Η τουρκική κοινωνία θα κρίνει. Βλέπω τις μετρήσεις. Εάν με ρωτάτε, θα έλεγα ότι θα ήμουν επιφυλακτικός να πω εάν ο Πρόεδρος Erdogan θα χάσει τις εκλογές. Δεν λέω ότι αποκλείεται. Λέω, απλώς, θα ήμουν πιο προσεκτικός από τις μετρήσεις. Και επίσης, αυτό που βλέπω είναι ότι τα πάρα πολλά δημοσιεύματα του δυτικού τύπου έχουν ίσως μια αντίστροφη επιρροή μέσα στην Τουρκία. Δημιουργούν μάλλον ένα ρεύμα συμπάθειας προς τον πρόεδρο Ερντογάν».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Μέσα από την ανάλυση των θέσεων του κάθε χώρου και του κάθε κόμματος, πιθανώς θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Αλλά, με κανέναν τρόπο, δεν νομιμοποιούμαστε να τα διατυπώσουμε δημοσίως». Ακόμη, ερωτηθείς για τη… χαλαρή περίοδο που διαφαίνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε: «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο, όταν εκλεγεί τουρκική κυβέρνηση, μήπως – και δεν είμαι αφελής – μήπως και υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας».

Φυσικά, ρωτήθηκε και για τις εκλογές στην Ελλάδα. «Εγώ θα ήθελα να πω ότι εδώ νομίζω ότι έχουμε καταφέρει, γενικά, ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να προσλαμβάνει περίπου τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», τόνισε αρχικά μιλώντας στο Action24 και συμπλήρωσε: «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν διαφορές και δεν λέω ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Λέω όμως, ότι υπάρχουν επίσης, σαφείς εθνικές γραμμές. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και για την κοινωνία και για τον τόπο και για τη χώρα. Λέω πάντα ότι είμαστε μια μικρή χώρα σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση των προκλήσεων. Εάν ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται τα πράγματα με τελείως ξεχωριστό και διαφορετικό τρόπο, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πάμε μπροστά.

»Και επίσης, να σας πω και κάτι άλλο, από προσωπική μου εμπειρία. Κατά το διάστημα αυτής της κυβέρνησης υπογράφηκαν περίπου 320 διεθνείς συμφωνίες. Αριθμός πρωτοφανής. Αλλιώς διαπραγματεύεσαι όταν αυτός που βρίσκεται απέναντί σου ξέρει ότι η πολιτική θα διατηρηθεί και αλλιώς όταν ξέρει ότι μετά από δύο χρόνια θα έρθει ένας άλλος Υπουργός, ο οποίος θα πει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λες εσύ».